Translate

2011. január 9., vasárnap

Jordánia

                                                               
 Jordánia




Az országról:

Jordánia egy különleges ország, egy Szent föld, ahol Szent János megkeresztelte Jézust, ahol Mózes a Nebo-hegyen megpillantotta a Holt-tengert és Jeruzsálemet.  

 Arábiai Lawrence innen, a Wadi Rum sivatagból (a Hold Völgyből) indította arab seregeit az ottománok ellen Aqabába, mely város ma gyönyörű korallzátonyaival a Vörös tenger egyik üdülőparadicsoma. 
Jordánia legfőbb ékessége azonban, melyet a világ nyolcadik csodájának tartanak, a nabateusok ősi városa, Petra.

Államformája királyság, hivatalos neve: Jordan Hasemita Királyság, Jelenlegi uralkodója II: Abdullah, de a legendás uralkodó Husszein király volt, / 1952-1999/ akit a közel-keleti béke egyik megteremtőjének, Jordánia felvirágoztatójának tartanak.


Ellenségei változatos módszerekkel próbálták meg eltávolítani: bombázták otthonát, lelőtték repülőgépét, megmérgezték ételét, és savat csempésztek orrcseppjébe, de hihetetlen szerencsével és leleményességgel minden merényletet túlélt.

Csak két rövid story: 

- amikor nagyapját, az akkori uralkodót megölték, őt is találat érte, de a nyakában függő amulettről visszapattant a golyó, 
- egy alkalommal külföldi útjáról hazatérve, a királyi gép fogadására felszállt vadászgépek elkezdték lőni a király gépét, aki hirtelen beleszólt a rádióba, „a pilóta vagyok, a király meghalt, ne lőjetek” a vadászok elmentek, a későbbi sorsuk már könnyen kitalálható. 

Még egy adalék: évtizedeken keresztül, testvére volt a trónörökös, majd halála előtt tette meg fiát, Abdullah-ot trónörökösnek, így a fiút elkerülték a merénylők.

A jordán zászló a pánarab színekből áll. A csillag hét ága a Fatiha hét részére utal (a Koránnak arra a fejezetére, amely az élet, a gondolkodás és az igyekezet alaptörvényéről szól).



A címer egy fekete sas, amely egy kör alakú, bronzszínű pajzsot tart karmaiban. A jelképet vörös és fehér színű palást veszi körül, amelyet felül korona díszít. 
Alul aranyszínű szalagon az ország mottója olvasható arabul: a Jordán Hasemita Királyság uralkodója a Magasságoshoz könyörög segítségért és sikerért”. Az állami címer egyben az uralkodó jelképe is.



Nevezetes látnivalók:

Aqaba:

A város az Aqabai öböl csúcsánál, Eilat közvetlen szomszédságában fekszik, hegyektől övezve. Itt megszorul a levegő, és nyáron iszonyú meleg van, mi augusztus végén lázmérővel mértük a hőmérsékletet, de az is kiakadt.



A tengerpartot tiszta homok borítja, kristálytiszta vize ideális helyszín vízsportokra. 

Mi kipróbáltuk a „Tube”-ot, ami tulajdonképpen két nagyméretű úszógumi, amibe be kell ülni, és egy őrült arab motorcsónakos száguldozik veled, miközben a szemedbe hihetetlen erővel csapódó víztől semmit nem látsz, és még örülhetsz, ha nem borulsz fel a kanyarokban.


                                                         A „Tube” örömei

A színes, különleges élővilágot üvegfenekű hajókból csodálhatod meg, de kérésre, elvisznek snorkelezni vagy merülni is.


                                                                 A víz alatti világ

A szálloda nagyon szép és tiszta volt / Radisson /, a szobák jól felszereltek, még a Duna TV is fogható, és meglepő módon, a csapvíz is iható. 
Sokat azért nem fogyasztottunk belőle, de fogmosásra kiváló volt. A szálló vezetése aug. 20.-a alkalmából ünnepi vacsorával és nemzeti színű tortával köszöntötte a magyarokat.


                                                                   Aqaba nappal és éjjel

Petra:

Vörös és rózsaszín árnyalatok váltják egymást a hatalmas sziklafalakon, ahol az ősi kanyonok fedezékében található Jordánia egyik leggyönyörűbb városa, Petra, a világörökség része.   
A várost az Arab-félszigetről érkező nomád nabateusok építették, akik a Kr. e. IV. században telepedtek le ezen a területen, s mivel a hatalmas sziklafalak között kanyargó szurdok jól védhető, ide helyezték fővárosukat.  
Minden egyes lépés a szűk szurdokban csodálatos, de egyben félelmetes is. Amikor a szoros végén felsejlik a kincstár óriási sziluettje, egyszerűen beleborzongsz.


Az egy kilométeres gyalogút végén elénk tárul a vörös homokkőbe vájt, mintegy 40 méter magas, szinte égbe nyúló "Khaznat al-Faraun", a Fáraó Kincstára. 

A kincstár szobrait, falfülkéit és oszlopait valószínűleg az ókori görögök emelték.  Sétálás közben gyakran hátranéztünk, hogy mikor lovagol már el mellettünk Indiana Jones.


Petra bővelkedik sírokban, melyeket a sziklaoldalba vájtak. A királyi Urna-sírbolttól a közemberek számára a falakba vájt temetkezési fülkékig és a félelmetes temetőaknákig, ahová a bűnözőket élve lökték be- minden megtalálható.  

A látnivalók hatalmas területen helyezkednek el, egy nap nem is elég a bejárásukhoz. Sziklákba vájt sírok, szentélyek, üregek, római kori romok szegélyezik a szurdokvölgyet. Óriási, háromezer nézőt befogadó amfiteátrum, oszlopokkal kísért út, piac, kolostor adja a Világörökség részének nyilvánított ősi város műemlékeit.


Nézzünk meg egy panoráma-felvételt Petráról:


A Holt Tenger:

A Holt Tengerhez közelítve hatalmas, különleges formájú sziklák övezik az utat. 

A néphit szerint az egyik szikla Lót feleségét mintázza, amikor a bibliai Lót felesége sóbálvánnyá változott. Szodoma és Gomora bűnös életet élt és Isten elpusztította a két várost, Lót és felesége megmenekült, de Isten megtiltotta, hogy hátranézzenek.  Természetesen Lótné / nőből volt az istenadta / hátranézett mi is van a Holt tenger felé és sóbálvánnyá változott. 
Legenda szerinti alakja ma is figyelmeztet a női kíváncsiság következményeire. 


A Holt-tenger földünk egyik természeti csodája. Különleges fekvése és klímája természetes gyógyító hatást hordoz. A napfény, a víz és a különleges ásványi anyagok együttes hatása rendkívüli. 

A Holt-tenger egyedülálló gyógyító erejét már az ókorban felismerték, harcok dúltak az értékes terület megszerzéséért, ókori uralkodók, mint Kleopátra, Sába királynője, palotát emeltek a Holt-tenger partján és élvezték a fürdőzést.
Kellemetlen viszont, hogy a víz bármilyen sérülés esetén pokolian csíp. Az íze is pocsék, és a bőrön kellemetlenül nyálkásnak érezzük. 
Nagy sótartalmának köszönhetően, lebeghetünk a vízen, legalábbis addig, amíg újságolvasás közben lefényképeznek.



Mielőtt bemész a vízbe, dörzsöld magad be alaposan a gyógyító iszappal. 
Azt mondják a tyúkszemtől az impotenciáig mindent gyógyít, és ez egy kicsit gyanús. 
Otthon drága pénzért vehetsz egy kis flakon iszapot, naná, hogy honfitársaink azonnal megittak minden, az útra hozott folyadékot, és lelkesen gyömöszölték az iszapot az üres palackokba.



Jézus keresztelő helye:

Csodálatos tájakon ereszkedtünk le a Jordán folyó partján létesített Keresztség Régészeti Parkhoz, mely az ősi Bethania közelében van, a Jordán folyó Keleti partján. 

A park magába foglalja Jézus Krisztus megkeresztelésének a helyszínét. 
A hit szerint Jézust közvetlenül a Jordán folyó partján keresztelte meg Szent János. 
Az arab – izraeli háború során azonban, egy izraeli harckocsi lánctalpa lekaparta az évezredes földet egy templom maradványairól, mely kissé távolabb van a folyótól. Az alapos régészeti feltárás után II. János Pál pápa felszentelte a romokat, mint a keresztelés helyszínét.



Zarándokok ezrei keresik fel a szent helyet, sokan a Jordán vízéből merítenek, de természetesen lehet kapni palackozott szenteltvizet is.



Amman:

Jordánia gyönyörű fővárosa, Amman, hét dombra épült város, melynek építészeti stílusa nem hasonlítható semmihez a világon.
Jordánia fővárosának utcáin, lépten, nyomon találkozhatunk szebbnél szebb minaretekkel, gyönyörű, egységesen fehérre festett házakkal, hangulatos kávézókkal. Jordánia fővárosa, az örök nyüzsgés színhelye.



A görög-római korszakban Philadephia néven vált ismertté. A városban megőrizték a múltat és hagyományokat. 
Egyes régészeti ásatásokon feltártak itt 5000 éves régiségeket is. Ammanba található a híres Kumrán tekercs is.



Jordániát természeti szépsége, gazdag történelme, barátságos lakói életre-szóló élményt kínálnak minden látogatónak.  
         
                                                                       2001 augusztus



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése