Translate

2010. november 12., péntek

Barangolás Csehországban


Csehország


Miért éppen Csehország az úti cél?  Vajon a világhírű sörök megkóstolása, vagy fájós tagjaink gyógyítása a népszerű gyógyfürdőkben, vonzza a látogatót? És akkor még nem is beszéltünk Prága elbűvölő városáról.
Megismerni Jaroslav Hasek, Egon Erwin Kisch, és Franz Kafka gyönyörű természeti adottságokkal megáldott országát, csodálatos kulturális kalandot ígér.
Csehország története a VI. századra nyúlik vissza. Az ország történelmi fénykora, IV. Károly cseh király uralmának az idejére esett, ekkor vált Prága európai nagyvárossá. IV. Károly alapította a prágai egyetemet, felépült a prágai Újváros, és a Károly híd. 

A vérzivataros évszázadok után, 1918-ban megalakult az első Cseh Köztársaság, majd az 1990-ben tartott szabad választások eredményeként létrejött a gazdag kulturális és történelmi örökséggel, fejlett gazdasággal rendelkező demokratikus Csehország.
A korábbi cseh köztársasági elnök, Vaclav Havel mondta: „a sörivás jó hatással van a cseh társadalomra, mert a sör kevesebb alkoholt tartalmaz, mint a bor, vodka vagy whisky, így a söröző emberek is higgadtabban politizálnak”.

Az útvonal:


A tervezett út:
Budapest – Chodova Planá – Marianske Lazné – Karlovy Vary – Prága – Budapest.
Ez mintegy 1300km távolság, de kisebb nagyobb eltévedéseinkkel ezt sikerült növelni. A Brno – Prága autópálya a hajdani M7-re emlékeztetett, garantált a vesekő-mentesítés, annyira ráz a külső sáv. Az első célállomás Chodova Planá volt, addig minden simán ment, amíg nem bíráltuk felül a GPS-t, mondván mi tudunk egy rövidebb utat. 
A monda szerint, egyszer, az Őrségben, egy autós megkérdezte a háza előtt pipázgató öregembert, hogy milyen messze van a következő benzinkút. A válasz: légvonalban 30km, de én tudok egy rövidebb utat is.

Chodova Planá:

Chodova Planá régen a harcias, határvédő „chod” törzs székhelye volt. Címerükbe a hűség és az éberség jeléül, kutyafejet rajzoltak.  Ma, a kutya ábrázolás, a sörfőzéssel kapcsolatos, hiszen a legenda szerint, a képen látható Albi nevű kutyus találta meg azt a forrást, melynek vízéből máig is főzik a kitűnő nedűt.
Régebbi korokban a jólét szinonimája, a tejben-vajban fürdés volt. A történetírók szerint Kleopátra mézzel kevert szamártejben fürdött, megőrizendő fiatalságát, ruganyos bőrét.
Ma elterjedt kifejezés a „habzsi-dőzsi”, de a wellness legújabb csúcspontja a sörfürdő, (angolul beer spa), még nem teljesen közismert, bár néhány helyen már fellelhető. 



Chodová Planá-ban megnyílt a Chodovar család sörfürdője, ahol gyógyvíz, barna sör, gyógynövények és sörélesztő keverékében pancsolhatnak a vendégek. 
Sőt, sörmasszázst és sörpakolásokat is igénybe lehet venni, és még, sörből készült kozmetikumokat is árulnak. 
A fürdőt speciális recept alapján készítik, a szakértők szerint 20-25 perces sörben fürdés tágítja az ereket, javítja a szívműködést, elősegíti a méregtelenítést, és fiatalító hatása is van. További különlegesség a páros sörfürdő, az ember úgy érzi, mintha óriás söröskorsóban ülne. 
A sör iszogatása is a kezeléshez tartozik, az se baj, ha kilötyög egy kevés a pohárból lubickolás közben, de a fürdővízből azért ne igyál.


                                                           Hajmosásra is kitűnő

Sörfürdő, sörmasszázs és sörpakolás és sörivás. A tested kívül belül sörben ázik, nyakig ülsz a "folyékony kenyérben", ez a férfiak számára az igazi terápia. 

Nagy kár, hogy az OEP nem finanszírozza ezt a kényeztető kezelést, pedig itt annyira feltöltődhetsz, hogy a „csi” univerzális energiaszinted szinte az egekbe emelkedik.
A városka igazi turistaközpont, a sörfürdőre vágyók több országból érkeznek ide egy kis kényeztetésre. 
Itt az egész élet a sörről szól. Esténként, kellemes maláta illat lengi be a várost, a „Sörgyári capriccio” könnyed hangulat árasztja el az embert. Most, hogy írom a beszámolót, rögtön innom kell egy korsóval.



                                                A városka szállodája és a cégére

A helyi sörgyár meglátogatása során betekintést nyerhettünk a sörfőzés rejtelmeibe, láttuk, hogy a kész sör élőállítása, az alapanyagok kezelésén, a főzésen és a fermentáción keresztül, olyan bonyolult folyamat, hogy én maradok a sörivásnál.
Még egy kis adalék a sörgyártáshoz: a „léhűtő”, tisztes sörgyári foglakozás, semmi köze a semmittevéshez.





                                                                 Egy kis kóstoló

Természetesen az ízletes sörhöz finom falatok is kellenek, a hegybe vájt barlang étteremben, ezt is megteheted.




A sörívás gyakorlata:
A csapolt sör márkáját az adott hely céhtáblája jelzi, más sörre ne számítsunk. A sört félliteres korsóból isszák, külön kell szólni, ha csak egy pohár sört kérünk. Amikor üres korsónkat az asztalra helyezzük, a pincér, kérés nélkül hozza a következőt, és húz egy strigulát, az asztalon fekvő számlánkra. 

Az a filozófiájuk, hogy nem lehet annyi sört inni, hogy még egy korsóval ne férjen beléd.
Egy népszerű televíziós utazási műsorban, egy cseh mesterszakács mutatta be a megújult cseh konyha remekeit. 
A sok különleges étel láttán a riporter megkérdezte a séfet, hogy mi a kedvenc étele, a válasz gyors és határozott volt: a sör.
Csehországban a sör nemzeti ital, közel 500 félét gyártanak.




                                                       Akkor igyunk egyet! Egészségünkre!

Marianske Lazné – Marienbad:

Mariánske Lázné, vagy ismertebb nevén Marienbad a nyugat-csehországi híres fürdővárosok egyike. A német határtól néhány km-re fekvő festői kisváros, erdőkkel borított hegyek között bújik meg. 
A felújított neobarokk, szecessziós és klasszicista stílusú paloták, valóságos ékszerdobozzá, operett-várossá varázsolták a városkát.


Érdekes módon a gyógyforrások, melyből több mint száz tör a felszínre, hőmérséklete, csak 10 fok körüli. A gyógyforrásról szóló első írásos emlékek a 16. századból származnak, a gyógykezelések már a 17. században elkezdődtek. 
A források gyógyító hatásának gyorsan terjedt a híre, egyre többen keresték fel a települést.
A Mária-forrás mellé épült fürdőhelyet nevezték el Mariánské Lázné-nak, azaz Mária-fürdőnek.
Sok híres művész látogatott ide / Goethe, Puskin, Chopin stb./, de egy angol király is itt kezeltette magát, aki fogyni akart, de mivel itt is ragaszkodott a hatalmas lakomákhoz, a fogyókúra nem járt eredménnyel. 
 Bezzeg, ha ismerte volna a „Norbi Update”-et, biztosan kocka hassal távozik.
Most a gyógyulni vágyó németek özönlik el a várost, sokan jönnek mankóval, vagy különleges motorizált járókerettel, bár elhajított mankókat nem lehetett látni.
A városkában, a csodálatos épületek mellett, hangulatos, árnyas parkokat is találunk. Van egy kis vonat is, de aki városnézésre vágyik, az inkább sétáljon egy nagyot, mert a vonat, hosszan kanyarog az erdőben.






                                                                                                                        vinpet
















4 megjegyzés:

  1. KÖSZÖNÖM SZÉPEN GYONYORU SZÉP

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, ha összeállításaimmal sikerült néhány kellemes percet szereznem.

      Törlés
  2. Nagyon jó kis összeállítás, de a címben Prága is szerepel, nálam Karlovy Vary-val végződik! Lehet, hogy nem kaptam meg, vagy folytatása lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Máris küldöm Prágát.

      http://pvincze.blogspot.hu/2010/11/praga.html

      Törlés