Translate

2010. november 10., szerda

Amerika felfedezése

                   
Amerika felfedezése 1. rész


A Nyugati Part nagyvárosai:

Ha Amerikára gondolunk, szinte rögtön a jól ismert sztereotípiák jutnak eszünkbe:

-         A korlátlan lehetőségek országa
-         A népek nagy olvasztó tégelye
-         Az emberek kövérek, mindenki gyorsétterembe jár, és hamburgert vagy hotdogot töm magába, de diétás kólát iszik hozzá, azután meg izzadtra futja a trikóját. Érdemes megnézni a „Super size me”című filmet.
-         Mindenhova autóval járnak, még drive-in patikájuk, és drive-in templomuk is van.
-         Nem tudják, hogy hol van Magyarország, ha mégis, akkor a fővárosnak Bukarestet nevezik meg.  Azt hiszik, hogy éhes vagy, amikor elmondod, hogy Magyarországról jöttél. A Hungary kiejtve, hasonlóan hangzik a „hungry”, azaz éhes szóhoz.

Szeretném most a saját szemüvegemen keresztül (3,5 dioptria, de azért jól látok) bemutatni Amerikát három nagyvárosban (Los Angeles, San Diego, San Francisco), és a szerencsejátékok Mekkájában, Las Vegasban szerzett benyomásaim, valamint a Grand Canyon, a Death Valley és a Yosemite Nemzeti parkokban látottak alapján.


                              A Nyugati Part


Kalifornia:    


Kalifornia az Egyesült Államok egyik legnagyobb állama, lakosainak száma meghaladja a 30 milliót, és a folyamatos bevándorlás miatt ez a szám még növekszik is.

Golden State”-nek, azaz „Aranyállam”-nak is nevezik.
Fővárosa, Sacramento, híres nagyvárosai Los Angeles, San Francisco és San Diego.

Kormányzó, a népszerű filmszínész, Arnold Schwarzenegger, akit a népnyelv „Governátor”-nak hív, az angol governor – kormányzó, és a terminátor szó összekapcsolásával.


            
Los Angeles:
Los Angeles teljes neve El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles de Porciuncula,
ami a név méretének 3,63%-ára rövidíthető: L.A.
Egyébként a magyar jelentése:„A mi úrnőnknek, az Angyalok királynőjének faluja a Porciuncula folyón”

Los Angeles hatalmas területen fekszik, tulajdonképpen több kisebb város összekapcsolásával létrejött metropolisz. Valójában sok kis településből áll, és nincs igazi központi része.


Elővárosaival együtt, (Pasadena, Ontario, Fontana, San Bernardino, Moreno Valley stb.) közel 15 millió lakosa van.





A népesség rendkívül sokszínű. Mintegy 200 népcsoport él a városban, a beszélt nyelvek száma közel 240. Az angol-amerikaiak részaránya csak 10 - 12%.
Különösen gyorsan növekszik a latin-amerikai (mexikói) és az ázsiai közösség, utóbbiból itt található a legnagyobb az országban. Jelentős létszámú, és szinte külön városnak számít a kínai negyed. A bejáratot sárkányok díszítik.



A 10 millió lakosra 13 millió autó jut, szinte az autópályán araszolva élnek társadalmi életet. Kocsi nélkül lehetetlenség közlekedni, néha még azzal is nehéz. 
A nyolcsávos városi utak gyakran bedugulnak.
Az autópályán van egy sáv a legbelső,(carpool lane) amit csak olyan gépkocsik használhatnak, amelyekben kettőnél több utas van. Persze ha bábut raksz be magad mellé, az, senkit nem zavar, de ha elkapnak a rendőrök, kemény büntetésre számíthatsz.


Az autósok udvariasak, már a szándékból is értenek, akkor is megállnak, ha a piros jelzésen akarsz átmenni.





A város híres strandjai:

Számos filmben láthattuk a gondtalanul szörföző és strandoló amerikai fiatalokat. Itt rohantak a Baywatch fiúk és lányok menteni a fuldoklókat.

A szerencséseket Erika Eleniak vagy Pamela Anderson mentette ki, mit mondjak…volt mibe kapaszkodni a fuldoklóknak..
Itt zenélt a ma már klasszikusnak számító Beach Boys együttes. Hallgassuk most meg a California Dreaming című dalukat.



Marina Del Rey:

Talán ez a beach a legkevésbé ismert. A korábban lápos, mocsaras területen óriási yachtkikötőt alakítottak ki. A Fisherman village hangulatos, színes házai kellemes látványt nyújtanak.




Venice Beach:
A Venice, negyed mesterséges csatornáival Velencére emlékeztet. A csatornák partján a luxusvillák mellett, a Balaton hőskorára emlékezető házacskák is vannak. Szinte keresi az ember a sokatmondó feliratokat.(Megkoplalta-lak stb.)





Nyáron számos sportesemény helyszíne, itt száguldoznak a gördeszkások és a görkorisok, de gyakran izmoznak itt a bodybilderek is.
Annak idején Schwarzi is indult itt body-building versenyeken. A strandot Muscle Beach (izom strand)-ként is emlegetik. A helynek különleges hangulata van, sok kedves örült rohangál a parton. 



A Santa Monica Pier (moló):
A csodás homokos strand ideális a pihenni vágyók számára. A mólón számtalan bazár, különféle éttermek és árusok. A móló vége több szintes, alul a pecások lógatnak, fent, pedig kilátó van.




Beverly Hills:
Rodeo Drive a kontinens legdrágább utcája. Az összes világmárka fellelhető itt, ahol a sztárok is vásárolnak.
Van olyan üzlet, ahol a vásárlók átlagosan 100.000 dollárt hagynak ott egy vásárlásnál, és csak azért előleget kell letenniük, hogy vásárolhassanak. 


                  
Ebben a szállodában lakott Richard Gere, a Pretty woman című filmben




Hollywood:

Hollywood, a filmvilág központja, Los Angeles egyik kerülete A város leghíresebb jelképe a Hollywood felirat a Mount Lee oldalában található, mintegy 500 méteres magasságban. Eredetileg egy, a domboldalban épülő lakóparkot reklámoztak vele.
Ekkor még a Hollywoodland felirat volt olvasható és az építkezés befejezése után le akarták bontani, de a helyiek tiltakozásának eredményeképpen megmaradt, és a filmeseknek köszönhetően, a város szimbólumává vált.


A holly wood szó jelentése egyébként magyarul: magyalfa.

 
A Walk of Fame, a hírességek sétányán a Hollywood Boulevard és a Vine Street kereszteződéséből indulva, a járdákon elhelyezett csillagokban egy-egy sztár neve látható.

1960-óta helyeznek el csillagokat filmművészet, zene, rádió és színház kategóriákban, a művész neve alatt látható szimbólum utal a művészeti ágra. Ma több mint 2300 híresség csillaga látható.

Ugyanitt található a Kodak Theather, ahol az Oscar átadás és az új filmek díszbemutatója zajlik.

A Hollywood Boulevardon lévő Grauman’s Chinese Theatre előkertjében a megnyitása óta gyűlnek a betonba foglalt kéz- és láblenyomatok, olyan neves művészektől, mint például Clark Gable, Judy Garland, Rita Hayworth, John Wayne, Sophia Loren, Clint Eastwood, Anthony Hopkins és amit a képen láthattok, Paul Newman.


Számos film is játszódik itt. A Pretty woman is itt árulta bájait. 



Az utcán bármikor összefuthatsz egy világsztárral, de ha éppen nem jön arra Halle Berry kénytelen vagy beérni egy dublőrrel.

A leghíresebb, legismertebb magyar sztár, Gábor Zsazsa, aki nem elsősorban a film, inkább a házasságkötések főszereplőjeként szerzett hírnevet.
Nyolc férjet fogyasztott el, és mindent megtartott, mondván, nem akarja megsérteni a volt férjeit azzal, hogy visszaadja az ajándékaikat.


Universal stúdió:



A filmkészítés titkaiba leshetünk be, ha ellátogatunk ide. Látványos műsorokkal szórakoztatnak, de folyik a napi program szerinti forgatás is.

Ott jártunkkor több produkció mellett, a „Született feleségek” további epizódját is akkor készítették.
A sok-sok trükköt látni kell, de ez a kis videó ízelítőt ad a stúdió életéből.

 
Los Angeles a csillogás, a gazdagság, a méregdrága üzletek és a sztárok városa, az óriási autósztrádák felett esténként félelmetesen gomolygó szmogfelhő jótékonyan elfedi az árnyakat.

Az egész amerikai életforma, a mentalitás a túlzásokra épül, színes felfújt lufihoz hasonlít, és ez igaz a gazdaságra is.

Nem véletlen, hogy innen indult el a válság, amikor a banki lufi kipukkadt, de emlékezhetünk az Enron botrányra, ahol a kozmetikázott jelentések alapján hatalmas pénzeket vettek fel teljesítmény nélkül.




Nézzünk meg egy 360°-os panoráma felvételt Los Angelesről:



San Diego:

Az USA nyolcadik legnagyobb városa, nevét onnan kapta, hogy a spanyolok San Diego napján érkeztek ide. Itt lépett először fehér ember Kalifornia földjére.

1542-ben Juan Rodríguez Cabrillo fedezte fel, de később, Don Sebastian Viscaíno, spanyol hajós, térképezte fel a vidéket. Érdekesség, hogy Viscaíno zászlóshajóját, szintén a San Diegonak hívták.

A mexikói-amerikai háború után, Kalifornia, Utah, Texas, Arizona és Új Mexikó államokkal együtt, az Egyesült Államok fennhatósága alá került. Az aranyláz idején a város gyors fejlődésnek indult.

A történelem során fegyverrel elhódított mexikói területekről, amerikaiak úgy beszélnek, hogy ezek az államok csatlakoztak hozzájuk. Érdekes megközelítés, mintha mi is önként és dalolva csatlakoztunk volna a Szovjetunióhoz. 
A tömeges bevándorlás, és 8-10-szeres népszaporulat előrevetíti, hogy amit az amerikaiak fegyverrel elvettek, a mexikóiak a szex-szel visszaszerzik. Néhány éve Clinton még azzal utasította el a spanyolnyelvű oktatási igényt, „ha nem tetszik, haza lehet menni”. Lehet, hogy pár év múlva már az angol lesz a kisebbségi nyelv.

A város, kedvező természeti adottságainak köszönhetően, rendkívül népszerű a turisták körében. Közel 100 km. hosszú, homokos part, a kellemes éghajlat és a tiszta levegő rendkívül vonzza a látogatókat. 




    Az óváros igazi mexikói hangulatot áraszt.





További vonzereje a városnak, hogy nagyon közel van a mexikói határ, bár ez állandó munkát ad a bevándorlási hatóságoknak. Az autópályák mentén ilyen táblákkal hívják fel az autósok figyelmét, hogy menekülő illegális bevándorlókra számíthatnak.



A város jelentős haditengerészeti bázis, több repülőgép-hordozó állomásozik itt, tengeralattjárók és rombolók társaságában.
A kikötőben meglátogatható a számos tengeri ütközetben, részt vett, ma már múzeumként működő USS Midway anyahajó.




A fedélzeten, sárgasapkás veteránok mesélnek a hajóról és az élményeikről, de ki is lehet próbálni, milyen érzés egy ”Tomcat”-ben ülni. Sajnos a felszállási engedélyt nem kaptam meg.




További érdekességeket a következő videón láthattok:  

Közvetlenül a hajó mellett találjuk a híres szobrot, mely megörökítette a háborúba induló tengerész búcsúját a kedvesétől.









                     Emlék a Midway-ről

Egyéb látnivalók:

A Coronado hotel biztosan ismerősnek tűnik, itt forgatták a „Van aki forrón szereti” című híres filmet.




A Balboa Park:
A város szívében fekvő hatalmas parkban számos múzeum és kulturális központ látható. 
Minden nemzetnek van itt egy háza, (van magyar ház is), ahol bemutathatja és népszerűsítheti az adott nép kultúráját, de egyben összetartó ereje is, a helyi kisebbségnek.





A Gázlámpás Negyed (Gaslamp Quarter): 

A város egyik színfoltja, XIX. századi épületekkel, hangulatos üzletekkel, gyönyörű viktoriánus szállodákkal.





San Fransisco:

Ha nem lelkesedsz az amerikai életérzésért, de mégis szeretnél látni valamit Amerikából, akkor feltétlenül látogass el ebbe a városba. Itt szinte minden amerikai jellegzetesség fellelhető, de mégis az az érzésed, hogy egy európai várost látsz Amerikában.

A meredek utcák, a viktoriánus faházak, a gyönyörű kilátás az óceánra, és a sokszínű lakosság egyedülálló hangulatot kölcsönöz a városnak.

San Fransisco-t spanyol telepesek alapították a Golden Gate-szoros partján.
A település az aranyláz idejében szinte egyik napról a másikra növekedett. A város közbiztonsága a mélypontra zuhant, a pisztoly és ököljog uralkodott.

A Szent András törésvonalon fekvő várost, az 1906-os nagy földrengés majdnem teljesen lerombolta, és az újjáépítés, a helyzet normalizálódását is magával hozta. Ma a világ egyik leglátogatottabb, és a nyílegyenes utcáknak köszönhetően, a legkönnyebben felfedezhető helye.

Nevezetességei: a Golden Gate híd, az Alcatraz, a Twin Peaks, a Cable Car, a Transamerica Pyramid, a Chinatown és a Fisherman Wharf.

A város gyakran ködbe burkolózik, Sír Francis Drake a nagy angol tengerész, felfedező, (és mellesleg kalóz), itt hajózott el a Golden Gate öböl előtt, de a ködben nem vette észre.




Golden Gate:
A város egyik jelképe a hatalmas narancs-vörös színre festett híd. A nevét onnan kapta, hogy a lenyugvó nap sugarai aranyszínűre festik. Nagy kár, hogy a ködös, párás idő miatt, ez évente csak néhány alkalommal látható.

            
     
A Golden Gate híd, előtérben a tervező, Joseph Strauss szobra látható





Fisherman Wharf:
A Fisherman's Wharf, azaz a kikötő San Francisco egyik legkedveltebb turistalátványossága. Közvetlenül a tengerparton, deszkákból épített utakon sétálgathatunk, a kikötő telis tele van éttermekkel és boltokkal. 
A 39-es móló (Pier 39) különleges élményt nyújt a látogatóknak.
 A kikötő legkedveltebb lakói az oroszlánfókák, akik a nagy földrengés elől menekültek ide, és olyan jól érzik itt magukat, hogy elzavarni sem lehet őket.






Alcatraz:
A hírhedt börtönsziget, melyet a felfedező spanyol hajós Juan Manuel de Ayala, a szigeten talált sok pelikánról, los Isla de los Alcatraces- nak keresztel, ami spanyolul pelikánt jelent.
 A köznyelv csak „Sziklának” nevezi.
Először világítótoronyként használták, csak, később lett börtön, ma, pedig múzeumként látogatható.
A leghíresebb rab Al Capone volt.
 A börtön 29 éves működése alatt 36-an próbáltak megszökni, ebből 23-at elfogtak, 6-ot lelőttek, 2 rab, pedig megfulladt, 5 rab sorsa ismeretlen, de halálukat valószínűsíti a rendkívül hideg víz, a rengeteg cápa és a kiszámíthatatlan áramlások.
Megszökni innen csak a filmekben sikerült.




Cable Car:

Nincs olyan kép, nem készítenek olyan filmet San Fransisco-ról, ahol ne láthatnánk a „kábelkocsikon” kapaszkodó embereket.
A város három nagy dombra épült, egymásra merőleges utakkal, és amikor a lóvasút lecsúszott a meredek lejtőn a közlekedést a cable car-ral oldották meg. A kocsikat vontató drótkötelet eredetileg egy központi gőzgép mozgatta, és a sötétben petróleumlámpákkal világítottak.
A kocsit egy földalatti csatornában görgőkön futó acélkötél húzza, és a végállomáson egyszerűen megfordítják a kocsikat.
Ma elsősorban turistalátványosság.




Egyéb látnivalók:

Union Square az USA harmadik legnagyobb bevásárló negyede. Minden megtalálható itt, az egyszerűtől a luxusig. Itt van a Levi’s farmer központja, az Embarcadero pedig, egy nyolcemeletes áruház, mely San Francisco legnagyobb bevásárlóközpontja.

San Fransisco köztudottan az egyik legliberálisabb város, külön negyede van a homoszexuálisok-nak, szivárványszínű zászlókkal díszítve, nem beszélve a számos meleg bárról. Mintegy 4000 homo házasságot kötnek évente.

Hallgassunk meg egy örökzöld dalt San Fransisco-ról.

Itt aztán csak úgy repkednek az autók, pont úgy, mint a „San Francisco utcáin”, című sorozatban.
Embert és autót próbáló a meredek utcákon egy-egy piros lámpás, kézifékes elindulás.
A világ legeslegkacskaringósabb utcáját, a Lombard Streetet, is itt találjuk. Fantasztikus látvány!






Nézzünk meg egy 360°-os panoráma felvételt San Franciscóról: 

http://www.airpano.ru/files/San-Francisco-Golden-Gate-USA/start_e.html


Érdekességek:

A Hálaadás napja (Thanksgiving day), minden év novemberének negyedik csütörtöke, amikor az őszi betakarítások után van, amikor hálát adnak Istennek a termésért.
Az első telepeseket az indiánok segítették, megtanították nekik a helyi halászatot és vadászatot, és a kukoricatermesztést. A termést akkor még közösen ünnepelték.

A vacsora hagyományosan sült pulyka, ez annyira jellemző, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day) is nevezik. Fresno a világ legnagyobb pulykatermelő városa. A hatalmas ünnepi pulyka a nagy vendégjárás ellenére sem fogy el, a háziak még egy hétig rágják a száraz pulykahúst. Pulykaevő versenyeket is rendeznek, a győztes 12 perc alatt evett meg egy 4kg-os pulykát.
A vegetáriánusok mályvacukorból készült pulykát esznek. Ez Amerika!!!
További ünnepi hagyomány hogy két szervezet is ad egy-egy pulykát ajándékba az elnöknek. Nem is Amerikában lennénk, ha nem lehetne szavaznia a pulykák nevére, a neten.





Itt a Santa Claus hozza a karácsonyi ajándékokat, akinek a szánját rénszarvasok repítik.
 A mai „computer” gyerekek kicsit hisznek ebben a mesében, kicsit bizonytalanok, ezért a Karácsony közeledtével gyakran felhívják a NORAD-ot, az amerikai légvédelmi központot, és érdeklődnek, hogy a radarok szerint, közeledik-e már az ajándékoktól roskadozó szán.

A történet az ötvenes években kezdődött, mikor a Sears áruház egyik hirdetésében megadott egy telefonszámot, ahol a kíváncsi gyerekek felhívhatják Santa Claust.

 Egy számjegyet elírtak, így nem az áruházban, hanem az amerikai légvédelem központjában csengett a piros telefon, amelyen csak a Pentagon jelentkezhetett.

 A hívásra válaszoló ezredes először meglepődött a kisgyerek hangján, de végül belement a játékba, hogy ő a Santa Claus. A telefon folyamatosan csengett, ezért egy szakasz feladata lett a hívások fogadása, és Santa Claus megkeresése a légvédelmi radarral.

Ebből a kis bakiból, azóta is fennálló kedves szokás lett.




Egészségügy:

Nagy probléma, hogy sok embernek nincs biztosítása. Jellemző, hogy az a vélemény alakult ki, hogy könnyebb meghalni, mint egy fogat kihúzatni. A megelőzésre fektetik a fő hangsúlyt. A sürgősségi ellátás alanyi jogon jár.

Egy kis egészségügyi humor:
 Az Amerikai Orvosi Szövetség kijelentette, hogy az orvosi célú kiadások nem a jó irányba haladnak. Az elmúlt néhány évben jóval nagyobb összeget fordítottak a plasztikai sebészetben használt szilikon implantátumokra és a Viagrára, mint az Alzheimer kór gyógyításával kapcsolatos kutatásokra.
Az előrejelzések szerint emiatt 2030-ra mintegy 70 millió ember fog rohangálni a világban nagy mellekkel és erektált nemi szervvel, miközben nem emlékszik majd rá, hogy mit is kellene kezdenie velük.

Az amerikai nyelv:
Egy mondás szerint az amerikaikat csak egy dolog különbözteti meg az angoloktól, ez a közös nyelv. Az eredetileg angol nyelvet beszélő telepesek szóhasználatára nagy hatással volt az indián őslakosok nyelve, ma 26 állam neve indián eredetű, /pl. Tennessee, Massachusetts, Dakota stb./.

Az OK szó, egyik magyarázat szerint onnan származik, hogy egy indián törzsfőnök, Keokuk az amerikai kormánnyal kötött szerződéseit írta alá ezzel a monogrammal (O.K. Old Keokuk, azaz magyarul: Öreg Keokuk).
Az amerikaiak, általában csukott szájjal beszélnek, takarékoskodnak a betűkkel, szinte mindent lerövidítenek.

Ezért van náluk rengeteg mozaikszó (USA, FBI, PC, PIN Code stb), de a mindennapi kommunikációban is használják. Pl. TIA – thanks in advance azaz, előre is köszönöm, BTW – by the way azaz, apropó, erről jut eszembe. 

A dzsip elnevezés eredete, hogy egy általános célú autó kifejlesztését rendelték meg, angolul, „general purpose”, és ennek a kezdőbetűiből keletkezett a közismert név.

Egyéb:

 Szinte mindenért elvárják, sőt kikövetelik a borravalót, a szolgáltatás minőségétől függetlenül.
 A buszsofőrünk mindenkinek egy borítékot akart adni, hogy abba tegye a pénzt. Az üzletekben egy külön ládika van, ahová várják a borravalódat.

A szupermarketekben a legtöbb árú nagy kiszerelésben kapható csak. Égetett szeszt csak a kijelölt boltokban árulnak, ott is külön pultnál, gondosan papírzacskóba csomagolva.

A hőmérsékletet Fahrenheit fokban mérik, az átszámítás szinte gyerekjáték (egy fejszámoló művésznek), ha C°-ot akarsz, vonj le a Fahrenheitből 32-t, ezt szorozd meg 5-tel és oszd el 9-cel, és máris tudod, hogy hány fok van. Mi egyszerűbben oldottuk meg a kérdést, vettünk egy kettős beosztású hőmérőt.

Az indiánokat a köznyelv „rézbőrűeknek” vagy „vörösbőrűeknek” hívja, angolul redskin, pedig inkább a sárgás a bőrszínűk. Az elnevezés onnan ered, hogy a harcosok vörös színűre festették a testüket a háborúkra, a vadászatokra és az ünnepi alkalmakra, tehát szinte mindig.

Egy ősi indián szokás szerint, a törzsfőnöknek van egy díszes botja, és ha a törzsi tanácskozáson látja, hogy valaki szeretne megszólalni, és feltételezi, hogy értelmes dolgot fog mondani, akkor odanyújtja a botot, és ez azt jelenti, hogy két percig beszélhet. 
A történet hallatán a férfiak nagyon érdeklődtek, hol lehet beszerezni ezt a nagyszerű eszközt.

Egyes épületekben az emeletek számozásánál kihagyták a tizenharmadikat. A 12. emelet után egyenesen a 14. következik, hogy a babonásak ne kerüljenek stressz helyzetbe.  
Las Vegas több kaszinójában, szintén nincsen 13. emelet.
A 13-as szám elhagyása emeleteken kívül jellemző még szállodaszobák számára, repülőgépeken üléssorok számozására és tengerjáró hajókon kabinszámokra.
A babonásokat jelentősen megerősítette az Apollo 13 majdnem végzetes utazása a hitükben.

Kalifornia és Nevada határán még a kaliforniai oldalon találunk egy aranyos épületet, melyben lottót árulnak, ugyanis Nevadában, a szerencsejátékok államában tilos a lottózás, Kaliforniában meg tilos a szerencsejáték. Érti ezt valaki?

Az amerikai embereknek általában több állásuk is van. A tanárok nyáron különórákat adnak, de az sem kirívó, hogy egy alkalmazott munka után, este sört csapol egy csehóban.

A munkavállalók fizetésének csak 10 – 16%-a megy az adóba, ez államonként eltérő, de minden egyebet (betegbiztosítás, nyugdíjpénztári befizetés, oktatás stb) nekik kell fizetni. Szociális támogatás nincs. 
Gyakran rendeznek olyan vásárokat, ahol a felesleges holmikat kirakják a házak elé, és eladásra kínálják. Ez merőben különbözik a nálunk megszokott lomtalanítástól, ami szinte kizárólag a kisebbség biznisze.

Gyakori, hogy a gyerekek apartmant bérelnek a szülőknek, teljes ellátással, havi 5-600$-ért.

És végül, de nem utolsósorban:
Truman Capote, híres amerikai író mondása:
„ It’s a scientific fact that if you stay in California you lose one point of your IQ every year”
 azaz, Kaliforniában évente 1 ponttal csökken az IQ-d.  Ez azért jelent valamit, nem?


  
     Ez a kép ismerős ugye, de mi van a hegy másik oldalán?




           Amerika felfedezése 2. rész

Las Vegas és környéke
A város spanyol nevének jelentése, legelő, rét, és ahol egykor lovak, tehenek legeltek, ma a szerencselovagok kaszálnak.
A sivatag közepén fekvő várost, a XX. század első éveiben alapították, eredetileg a vasútépítő munkások lakhelyének szánták.
A nagy gazdasági válság idején, a korábbi szigorú törvények is lazultak, engedélyezték a szerencsejátékot, sőt még az utcai piálást is szabad lett. Ami azért nagy szó, mert whiskyt, vagy más karakteresebb italt, egész Amerikában, ma is csak papírzacskóban viheted az utcán. Ha zacskóemelgető embert látsz valahol, az nem a papírzsacsit akarja felfújni és vicces kedvében eldurrantani, hanem a piát kóstolgatja.
Egymás után nyíltak a kaszinók, ahol, ha nem nyertél, ami nagyon valószínű, legalább ihattál kedvedre.
A hírekre özönlöttek a turisták és a város, ma a világ egyik legnagyobb szórakoztató központja, ahol az utolsó centedig, illetve az infláció miatt inkább azt mondanám, hogy az utolsó dollárodig, jól érezheted magad. Ma évente mintegy 40 millió turista látogat el a városba. Arra nincs adat, hogy mennyi pénzt hagynak ott.



A város fejlődéséhez nagyban hozzájárult a Hoover dam (gát) építése, amely a Colorado folyó felett, mintegy 300 méterre magasodik Arizona és Nevada államot összekapcsolva. A vízből nyert elektromos energia biztosítja Las Vegas számára azt az irdatlan mennyiségű villamos energiát, ami a káprázatos fényjátékokhoz, és a klimatizáláshoz szükséges. Ez egyébként a Paksi Atomerőmű teljes kapacitásának felel meg.
A hídon csak útlevéllel lehet átmenni, még robbanószert kereső kutya is feljött a buszunkba.




Biztosan ismerősek a képek, hiszen számtalan filmben akarják a terroristák felrobbantani, amit természetesen egy bátor, többnyire katonaviselt veterán megakadályoz, de gyakran itt adnak randevút egymásnak a szerelmesek is.
Építésekor a világ legnagyobb gátjának tartották, ma már óvatosabban nyilatkoznak, azóta kiderült, hogy Kínában, szinte minden megyében van egy hasonló méretű építmény. Most rendkívül alacsony a vízállás, csak a mélyben látjuk a folyót.
Visszatérve a városra, a kiépülő infrastruktúra lehetővé tette a hatalmas szállodakomplexumok építését, ma egy 3000 főt befogadó szálloda átlagosnak számít.
 Egy szálloda 40-50 hektárnyi területű. Csak a lakhelyünkön a Circus Circus hotelben mintegy 80000 félkarú rabló nyeli a pénzt.
Az első kaszinó a Flamingó hotelben volt, de eleinte elég jelentős veszteséggel működött.
Ehhez kapcsolódik egy ízig-vérig amerikai történet. Egy játékos nagy tételekben játszva rendszeresen nyert, ezért a kaszinó vezetése kitiltotta a hotelből, mire a játékos kedvű úriember, a nyereményéből megvette az egész kaszinót, és az első dolga volt kirúgni a korábbi vezetést. Arról már nem szól a fáma, hogy utána saját magától nyert-e.



 Las Vegas központi utcája a 15 km. hosszú Strip, ahol minden szálloda más-más látványosságot kínál. Mindegyik egy-egy várost, vagy országot szimbolizál.




Néhány, a híres szállodák közül:

A Venetian (Velence):


A fényűző szállodába lépve, máris Velencében érezheted magad. A ragyogó kék égen fehér felhők úsznak, ezt komolyan mondom, a felhők mozognak a mennyezeten, a másik teremben gyönyörű freskókat láthatunk, sőt, még gondolázhatunk is a harmadik emeleten.







Még a Rialtó is látható:





A Bellagio hotelben láthatjuk a szökőkutak táncát és a színpompás üvegmennyezetet, ahol minden évszakban, az időszaknak megfelelő virágokkal díszítik fel a recepciót.







Párizst az Eiffel-torony kicsinyített másával:




Az angol mondavilágot idéző Excalibur-t.




A Ceasar Palace-t, ahol éppen Cher lépett fel:




A Circus Circus-t, ahol laktunk:






A felsoroltakon kívül, még rengeteg hely kínálja a látványosságait, vulkánkitöréstől, a kalóztámadásig, amit csak el tudsz képzelni. Érdekes társítás, hogy a Dózse palota erkélyéről nézheted a vulkánkitörést.
A Luxor szállodában a piramis tetejéről egy lézernyaláb megy az ég felé, ami még a repülést is zavarja, bár nagyon jó tájékozódási pontot jelent.

Las Vegas régi városközpontját is a Fremont Streetet is újjávarázsolták megtartva eredeti arculatát. Számítógépes vezérléssel kétmillió lámpa fénye kápráztatja el a látogatókat. 

A kaszinókkal, boltokkal és éttermekkel szegélyezett fedett sétálóutca ismét kedvelt célpontja a turistáknak. Ott-jártunkkor éppen Ozzy Osbourne koncertezett a sétálóutca színpadán.



A látványos fényeffektusokon és az állandó show műsorokon és kiállításokon kívül, rengeteg programot kínálnak, neves művészek felléptével, Celine  Dion, a Cirque du Soleil társulata, és sokan mások.
A fényeket szinte soha nem kapcsolják ki a városban, csak két alkalommal történt meg, Kennedy elnök és Frank Sinatra halálakor.
Ha több az időd, mint a pénzed számos ingyenes műsort is megtekinthetsz, ezek is nagyon színvonalasak, de mindez csak körítés, hiszen az a cél, hogy minél több pénzt hagyj a kaszinókban. Nagyon sokféle módon veszítheted el a pénzed, a legtöbb kaszinóban tartanak ingyen bemutatót a különféle játékok szabályairól.
A kaszinókban a szűzkezű turistáktól a szenvedélybetegeken át a maffiózókig, gyakorlatilag mindenféle ember megtalálható. Minden kaszinóban van félkarú rabló, rulett, póker, blackjack és ezernyi egyéb játék.

Ha játék közben nyersz, az azt jelenti, hogy tovább játszhatsz, amíg el nem veszted az egészet.






A város mottója: The city that never sleeps – a város, amelyik sohasem alszik.

Összeállítottam egy kis videót is Las Vegasról, itt megnézheted:



Házasságkötés Las Vegasban:

Az idelátogatók közül nagyon sokan itt kötnek házasságot, talán a hely szelleme ösztönzőleg hat a könnyelmű döntésekre.
Az előzetes ügyintézés nagyon egyszerű, nem kell helyi lakosnak lenni, ha elérted a felnőttkort, egy helyi irodában (Clark County Marriage License) néhány dollárért megvásárolhatod a szükséges engedélyeket. A címét is ideírom, hátha valaki kedvet kap: (200 S Third Street).

Kápolnát minden utcasarkon találhatsz, de a szállodákban is van ilyen szolgáltatás. 
A kápolnák egész éjszaka nyitva vannak, nehogy reggelre meggondold magad.


A praktikus amerikai minta szerint, szolgáltatási csomagokat vásárolhatsz, fényképpel, csokorral, készséges tanúkkal, rózsaszín cadillac-kel, Elvis ruhájú énekessel, és, még amit akarsz.
Szerintem, ha fáradt vagy, jó pénzért még a nászéjszaka feladatait is átvállalják, plusz ÁFA.

A legolcsóbb 200$ körül van, de a határ a csillagos ég, hiszen esketnek repülőn, helikopteren, hőlégballonban, medencében víz alatt, de még ejtőernyős zuhanás közben is.

De ez még semmi, van olyan kápolna, ahol az előtérben megveheted a gyűrűket, bérelhetsz tanukat, a ceremónia után, pedig kiadó szobát kínálnak, mellette egy kis zálogházzal, ha reggelre meggondolnád magad, visszaveszik a gyűrűket.
De ezt még mindig lehet fokozni. A Mcdriveok mintájára, van Mcwedding is, az ablakon beadod a papírokat, araszolsz előre, és a végén már házas emberként hajthatsz tovább. Ugye milyen romantikus?
A sztárok is előszeretettel kötnek házasságot Las Vegasban, Paul Newmantól Pamela Andersonig számos híresség fogadott itt örök hűséget, sőt van, aki többször is.


Kirándulás a Grand Canyonba:

A városban csak sötétedés után kezd pezsegni az élet, a délelőttökre számtalan kirándulási lehetőséget ajánlanak, melyek közül a legnépszerűbb a Grand Canyon meglátogatása.
 A Hoover Dam-ről korábban már tettem említést, nos, a gát is megnézhető egy ilyen kiruccanás során, mivel útba esik.

1919-ben Woodrow Wilson amerikai elnök nemzeti parkká nyilvánította a világ egyik legkedveltebb turista-látványosságát, a Grand Canyont.

A Colorado szurdokvölgye Arizona állam északnyugati részén található, ahol a folyó helyenként 1800 méterrel mélyebben kanyarog.
 A kanyont a folyó vájta ki több millió év alatt, a meredek falakon változatos színekben pompázó különböző kőzetrétegek ejtik csodálatba a látogatókat.

Egy régi indián legenda szerint a következőképpen keletkeztek a kanyonok: a zord istenek kővé változtatták az embereket, majd színes festékekkel locsolták le azokat.









Új látványosság, a néhány éve átadott, Skywalk (Égi séta) nevű kilátó, mely 20 méterre nyúlik az 1300 méteres szakadék fölé. Elsőként Edwin Aldrin egykori űrhajós sétált végig a csupa üveg kilátón.
Eleinte a turisták nagyon óvatosan merték csak megközelíteni, hiszen nem elég az, hogy a két oldalát üvegfal zárja le, de a padló is üvegből készült.
Eltelt néhány perc, mire le mertem nézni.









    Igazolást is kaptam a Skywalk-on tanúsított bátorságomról

Természetesen helikopterrel be lehet repülni a kanyonba is, le is lehet ereszkedni, mindenféle túrát szerveznek, vannak bérelhető házak is.

A különféle kilátópontok között ( Eagle Point, Guano Point) iránybuszok közlekednek, mindenhol van étkezési lehetőség is.
Amíg a buszra vársz, megcsodálhatod az indián asszonyok kézügyességét, ahogy a népművészeti ajándéktárgyakat készítik.

A kilátót a helyi indián törzs, a Hualapai-ok üzemeltetik, rendkívül nagy haszonnal, hiszen mindenért pénzt kérnek, de ez meg is látszik a hasuk méretén, ilyen kövér indiánokat, talán a nagy Manitou, az indiánok istene sem képzelt el.

A közeli indián ranch-ra is el lehet látogatni, ahol többek között lasszót pörgethetsz, és tomahawkot hajíthatsz.


                                                
                             Törzsfőnök a meredély szélén


                  Egy hualapai indián a karcsúbbak közül



Death Valley:

Szintén izgalmas kirándulást tehetünk a várostól északnyugatra található Death Valley National Park-ba, magyarul Halál völgybe.
Az őslakos indiánok „Tomesha”-nak nevezték, ami azt jelenti, „A vidék, ahol a föld lángol”.


Halál-völgy 86 méterrel a tengerszint alatt, a Mojave sivatagban, Kalifornia keleti részén található.
A park neve még a kaliforniai aranyláz idejéből való, amikor a bevándorlók eltévedtek és majdnem mind odavesztek a völgyben.
A kaliforniai aranylelőhelyek hírének hallatán nagyon sok mormon telepes indult útnak hogy a kincseket megszerezze. 
Egy 120 szekérből álló karaván letért az útról, hogy levágjanak egy 800 km-es kerülőt. A szekerek többsége már az első akadályoknál visszafordult, de 20 szekér továbbment. Útjuk két hónapig tartott, mígnem Death Valley-be értek. 
Mivel a völgyön túli hegyeken szekerekkel nem juthattak volna át, így az ökreiket levágták, és a szekereket tűzifának használva sütötték meg a húst. Ezután már gyalog haladtak tovább, végül a Walkers Passon át, jutottak ki.
Az egyik utazó még visszanézett, és a "Goodbye, Death Valley!" szavakkal búcsúzott el a völgytől.
A telepesek aranyat és ezüstöt itt nem, de gazdag bórlelőhelyeket találtak. A bóraxot és a zsírkövet szappankészítéshez használják. A bányászat a mai napig tart.

A park az egyik legforróbb terület az egész Földön, száraz, sivatagos, szinte soha nem esik az eső.
Itt mérték a Földön a legmagasabb abszolút hőmérsékletet, +56,7 °C-t  

A sivatag közepén található a Badwater-nek, azaz Rossz Víznek nevezet sekély kis tó, melynek vize a tengervíznél hatszor sósabb.
A szélsőséges meleg és a sós talaj ellenére viszonylag gazdag a völgy növény és állatvilága. Rengeteg a skorpió. 

Korábban végeztek itt földalatti atomrobbantásokat, és csak a skorpiók élték túl. Állítólag azt is túlélik, ha egy jégtömbbe befagyasztják. Kiolvadás után már fenyegetően meresztgetik a fullánkjaikat. 


 A park nevezetességei közül az egyik legismertebb a 230 méter magasságban fekvő Zabriskie Point. Innen fantasztikus kilátás nyílik az ásványokkal színezett dombokra.
A neves olasz filmrendező, Antonioni, ezen a címen forgatta híres kultfilmjét.
A vad környezetben több titkos katonai objektum is található, állítólag itt tesztelték a „Lopakodó” repülőgépeket. Itt van a szupertitkos „51-es” körzet is. 




A datolyapálmákkal övezett Furnace Creek egy valóságos oázis a völgy szívében, ahol éttermek, üzletek, és múzeum várja a látogatókat.






Calico szellemváros (Calico Ghost Town):
Látogassunk el egy tipikus vadnyugati városba, a volt ezüstlelőhelyre, ahol a filmekből jól ismert szalont, és egyéb korabeli épületeket is láthatunk.
Miután az ezüst elfogyott, az 1600 lakosú város elnéptelenedett. Néhány évtizede az épületeket restaurálták, a város ma egy szabadtéri múzeum, amely bemutatja a régi vadnyugati életet.








                   Na most bemegyek és iszom egy whiskyt


Nézzünk meg egy videót is a”Szellemváros”-ról:

http://www.youtube.com/watch?v=fug4DEwtJl8



Látogassunk el a medvék hazájába, a Yosemite Nemzeti Parkba.

A Yosemite Park a Sierra Nevada nyugati hegyvonulatainál fekszik. A park neve, a Yosemite szó indián nyelven grizzly-t jelent, bár a névadó már eltűnt a völgyből, de jelentős fekete medve (baribal) populáció él itt.


A meredek, néhol 900 m magas gránitfalakkal övezett gleccservölgyet elsőként nyilvánították védetté az USA-ban.
A park jelképe egy hatalmas gránitszikla, a szinte tökéletesen függőleges, 1095 m magas El Capitan.


Az óriási gránittömb szomszédságában láthatjuk a Yosemite vízesést, feltéve, ha megfelelő évszakban látogatunk el a parkba. 

A Yosemite Creekből hóolvadás idején másodpercenként 9000 liter víz zúdul alá, míg a késő nyári időszakban gyakran teljesen kiszárad. Mi egy majdnem száraz állapotot láttunk.



A park különlegességei az ezer éves kort meghaladó óriási mamutfenyők.



A fenyők hosszú élettartamának az egyik titka, hogy időnként belső öngyulladással megsemmisítik a kártevőiket, másrészt telepekben élnek, ahol a gyökereik összefonódnak és vízhiányos időszakban egymást táplálják.

Az állatvilág vonatkozásában, már említettem a medvéket, kizárólag ők lehetnek veszélyesek, elsősorban a sátortáborozó turistákra, de az is előfordult már, hogy betörték egy autó ablakát, az ott hagyott élelem miatt.
 Tanácsolják, hogy a házi kedvenceket se hagyjuk őrizetlenül a kocsiban.
A szeméttárolók is medvebiztos kialakításúak, bár azt is mondják, hogy a medvék hamar rájöttek, hogy lehet hozzáférni a kajához.



Ezernyi jó tanácsot kaphatunk arra is, hogy viselkedjünk medvetámadás esetén. Az a helyzet, hogy barátságos medve csak a rajzfilmekben és kitömve létezik.





  A látogatók kedvencei az őzikék és a mókusok.






A nemzeti parkokban sikerült megőrizni a természet értékeit az utókor számára, az őslakos indiánok is megtalálták már az életterüket a megváltozott körülmények között, bár a fehér embert előszeretettel hasonlítják a tamariszkusz-fához, amely úgy hálája meg a gondoskodást, hogy kiszorítja az őshonos növényzetet.

Egyébként ennek a fának a „gyümölcse” a Bibliában emlegetett manna.
Azért az idézőjel, mert, azt tartják, ha a tamariszkusz fa levelét megszúrja egy rovar (kabóca), akkor édeskés ízű, fehér gömböcskék képződnek rajta, amik egy idő múltán lehullanak a földre.




A látottak alapján kicsit ellentmondásos kép alakult ki bennem Amerikáról. Az emberek barátságosak, segítőkészek, szívesen beszélgetnek veled.
A közbiztonság jó, sötétedés után is bátran sétálhatsz az utcán, természetesen minden városban vannak olyan negyedek, ahova nem érdemes elmenni.
Az amerikai mentalitásból adódóan úgy gondolják, hogy náluk minden jobb, mint általában máshol, mindent túldicsérnek, és ezt a magabiztosságot, önbizalmat már gyerekkorukból hozzák magukkal, a pesszimizmus idegen számukra.


Mégis, az embernek olyan érzése van, hogy ha a dolgok mögé nézel, kiderül, hogy „hollywoodi” díszlet minden.

Nézzünk meg egy videót az országút vándorairól: 


                      USA Nyugati Part 2010 október

5 megjegyzés:

  1. Egy élmény volt! Köszönöm, hogy olvashattam!
    Én csak Floridát jártam végig, de sok a közösen felismerhető Amerika...........

    VálaszTörlés
  2. Nekem is egy élmény volt,és én is köszönöm.Nagyon jók az ijen uti filmek mert sokan talán sohasem juthatnak el ezekre a helyekre ,de a sok jó video által,és a részletes leírás által,én is úgy éreztem mintha ott lettem volna.Még egyszer köszönöm nagyon jó és lebilincselő volt az égesz,sok hasonló,utazást kívánok önöknek,Vince házaspár,és sok jó úti beszámolót élményeikről,
    egy hálás olvasó.jó egészséget mind ehhez.Üdvözlettel:Rné.Tünde

    VálaszTörlés
  3. Nagyon csodálatos és szép nagyon nagy élményt nyújtó .Egészen elvarázsolja aki csak végig is nézi, hát még ha valóságban is eljut ezekre a helyekre.Ugy éreztem magam mintha csak ott lettem volna.Köszönöm a gyönyörű csodálatos látványt.
    Kívánok önöknek még nagyon sok ilyen szép utat, és egészséget hozzá, hogy még sok ilyen beszámolt és élmény tárhassanak elénk.Üdvözlettel...ICUS!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Péter, hogy megosztottad velem csodálatos élményeidet! Nagy érdeklődéssel néztem .olvastam. A fotók varázslatosak, az élménybeszámoló lenyűgöző. Megismerhettem egy másvilágot,számomra egy elérhetetlen országot. Üdvözöl : Kati

    VálaszTörlés
  5. Hát ez egy nagy munkával-pontos-leirásokkal gyönyörü szép felvételekkel gazdag szép élménybeszámoló amit nem csak nagyra értékelek hanem tisztelettel csodálok és nagyon szépen megköszönöm hogy megosztottad velem kedves Péter kivánok továbbra is sok sok szép kellemes utat neked és a kedves nejednek , Baráti öleléssel Magdi

    VálaszTörlés