Translate

2010. szeptember 27., hétfő

Bikaviadal Andalúziában

                                         A Bikaviadal


A spanyol nemzeti kultúra és a hagyományok szerves része a bikaviadal, vagyis a corrida.
 
A viadal kezdetét trombitaszó és dobpergés jelzi. Ekkor vonulnak be az arénába a matadorok, a picadorok, a baderillok és egyéb segéderők, mások addig a háttérben mérgesítik, izgatják a bikát, hogy kellő dühvel rontson majd be az arénába.


Egy normál bikaviadal /corrida de toro/ során hat bikát szúrnak le a matadorok. A bikákat külön erre a célra tenyésztik, gyalogos ember nem közelítheti meg őket, mert könnyen kiismerik az ember mozgását és ez később a matadorra végzetes lehet. Gyakran keverjük a torreádor és a matador jelentését. A matador, az aki a végén egyedül megküzd a bikával, míg torreádoroknak, az egész csapatot nevezzük.
A bikák maximum 500 kg. súlyúak, és 3-5 évesek lehetnek.
A híres matadorok még a focistáknál is nagyobb népszerűségnek örvendenek, havi egy fellépésük van, kb. 30millió ft.-nak megfelelő összegért.
A bika már felbőszülve ront be az arénába, mivel a bevezető folyosón folyamatosan szurkálják a hátsóját.  Ilyenért én is felbőszülnék.


A fárasztást a picador kezdi, aki lóhátról döfködi a bika vállát. A bika nem tud kárt tenni a lóban mert az oldaluk, páncéllal védett. Ilyenkor a többi viador a palánk biztonságából tekinget kifelé. Utána köpönyegforgatásos fárasztás következik, közben feldíszített dárdákat, horogvégű banderillákat szurkálnak szerencsétlen állat hátába.


 Ha már kellően elfáradt a bika, színrelép a matador, aki egészen közel kerülve a bikához, balletmozdulatokkal próbálja a megfáradt állatot újabb támadásra ingerelni.


   
                                                   A végső felvonás előtti pillanat.

  
                                                            Elvontatják a leszúrt bikát.

Természetesen a koreográfia ennél sokkal részletesebb, de talán ennyi is elég a főbb mozzanatokból.
Andalúzia szinte minden településén található aréna, de tradíció ide, népszokások oda, én egyszerűen értelmetlen állatkínzásnak tartom, ami kultúrnemzethez nem méltó.
A viadalok során megölt állatokat azonnal feldolgozzák, és a környező vendéglőkben feltálalják a belőlük készült ételeket. Ezek az ételek eléggé borsos árúak, a bátrabban küzdő bikák húsa a legdrágább.
A legenda szerint az egyik uralkodó kedvenc étele a legyőzött bikák heréjéből készült. Egy alkalommal a király szóvá tette, hogy a felszolgált herék kisebbek a megszokottnál. Fenséges Uram, mondta a szolga, ma a bika győzött.


                                                                   A bika bosszúja

Picasso Bikaviadal című festménye:



                                                                                                         
                  2010 Augusztus - Szeptember



2 megjegyzés:

  1. Kedves Péter!

    Köszönöm ezt a képsort is.Egyezik a véleményem a Tiéddel,mert minden élőlény kínzását helytelennek tartom.

    Üdvözöllek:Éva

    VálaszTörlés
  2. Kedves Péter !
    Én is köszönöm a képsorokat, videókat, amelyeket utazásaid élményeiből állítottál össze, láthattam a világ más sarkaiban, országaiban a hagyományokat, értékes tájakat, emlékműveket, épületeket.
    Kérdem én, hogy a spanyolokra az európai törvények nem érvényesek ? Ilyen állatkinzás ott megengedett ? Itt nálunk a hagyományos disznóölést is tíltják, igaz ez is (részben)állat kinzás, de ezt az őseink is ,több ezer év óta így csinálták, a megélhetőségüket így biztosították.
    Üdv. Józsi.

    VálaszTörlés