Translate

2019. augusztus 14., szerda

Barangolás Norvégiában

Barangolás Norvégiában
A Norvégiába látogatóknak nem árt jóban lenni esőistennel, a trollokkal és a felhők istenével, ha van ilyen. A páratlan természeti adottságokkal megáldott ország vadregényes hegyei, völgyei, festői falvai és fjordjai gyakran olyan sűrű ködfelhőbe burkolóznak, hogy szinte semmit nem látni a gyönyörű tájból. 
Nézzük meg a két végletet!
Bárhol is jársz esőre mindig számítani lehet. A norvégok azt mondják, hogy nem az időjárás kedvezőtlen, te öltöztél fel rosszul, azaz nincs rossz idő, csak rosszul öltözött az ember.
Tiszta gyapjúból készül és kellemes meleg az általánosan ismert "norvég mintás pulóver", állítólag már kapható olyan változat is, ami nem szúr. Apropó! Tudod, hogy kötik a norvég pulóvert? „ Egy sima – egy fjordított”.
Hol is van ez az ország? A régi mondás szerint, ahol a földkerekség fáradtan véget ér, ott élnek a vikingek. A Skandináv félsziget fjordokkal tagolt nyugati része Norvégia.
Nemzeti mottójuk: „Alt for Norge” – Mindent Norvégiáért -.
A fjordok, a tenger által elárasztott mély, jég vájta völgyek, ahol keveredik az édesvíz a tengervízzel, a fjellek, a kopár fennsíkok, a vad rengetegben megbújó trollok hazája ez, itt él a „Nord man”, az Északi ember.
Ma Peer Gynt országa, kristálytiszta levegőjével, zúgó vízeséseivel a természetkedvelők paradicsoma.


Fjordok ködfátyolban és napsütésben:
A fjordok a világ egyik legnépszerűbb természeti látványosságai, amelyek gyakran ködbe burkolóznak, de időnként megmutatják igazi szépségüket is.


A Hardanger fennsík:
Ez már a tundra világa, a gyér növényzet is többnyire zuzmókból áll. Az átlagosan 1100 m-es magasságban fekvő fennsík egy kietlen, vad vidék, ahol nyáron is hófödte magaslatokat, kristálytiszta vizű tavakat, vízeséseket és gleccsereket láthatunk. Az ilyen terület norvég neve: „fjell.” 

Az út mentén magasodó karók a télen várható hó szintjét jelzik. Találunk itt egy összkomfortos lapp kunyhót is, a hátoldalán napelemmel.


Az árbóctemplomok:
Norvégia sajátos földrajzi adottságainak köszönhetően jelentős erdőségekkel rendelkezik. A norvég erdőkben található minőségi fa kitűnő építőanyag volt már a régebbi korokban is. 
Ezeknek a korai keresztény fatemplomoknak a szerkezete, kialakítása és díszítése a korabeli viking hajók felépítését másolta, ezért is nevezzük őket árboctemplomoknak. Mára csak néhány templom maradt fenn, elsősorban a gyakori tűzvészek miatt.


A trollokról:
A norvégok az ősi viking monda és szellemvilág földje is, erősen hisznek Thor istenben, a troll-okban, elf-ekben, szakértők foglalkoznak a manókkal, koboldokkal, a „láthatatlan néppel”. Egy felmérés szerint az emberek több mint fele ma is hisz a létezésükben. 
Az útépítés során gyakran kikérik a szakember véleményét, nehogy megzavarják az árnyékvilág nyugalmát. Fűben-fában, erdőben és a komor hegyek között mindenhol látni vélik őket, talán nem is alaptalanul, bár valójában nem tudják, hogyan néznek ki.  
Állítólag szeretik a sötétséget, a fény bántja a szemüket, ha erős fényhatás éri őket, akkor kősziklává változnak. „Troll-szikla”, „Trollok útja”.
Személyesen még senki sem látott trollt, de mindenki hallotta, hogy valaki már találkozott velük.


Nézzünk meg egy videót Norvégiáról:

https://www.youtube.com/watch?v=r6PMtvDhxVw  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése