Translate

2017. június 30., péntek

Kaunas - Litvánia

Kaunas
Az egykori Hanza város, Litvánia második, legnagyobb települése a Nemunas és a Neris folyók találkozásánál fekszik az ország szívében. Igazi litván város, a lakosság több mint 90%-a litván. A kaunasiak mind a mai napig a saját településüket tekintik Litvánia igazi fővárosának.
Vilnius és Kaunas rivalizálása régi keletű, a két világháború között, Kaunas volt Litvánia ideiglenes fővárosa.
A Neris folyó partján álló ősi Kaunas várat a XIV. században említették a történelmi feljegyzések, ez Litvánia legrégebbi kővára, melyet egy szépen helyreállított téglavár.


A vár mellett a város történelmi magja a Városház tér, melynek közepén áll, melyet magas, kecses tornya miatt ”Fehér hattyúnak”neveztek el. Itt is tobzódnak a különféle stílusirányzatok.
A késő barokk és korai klasszicista alapépülethez később gótikus tornyot építettek. Az épület kalandos történelme során volt ortodox templom, tüzérségi raktár, színház, sőt még cári rezidencia is.



A Perkunas ház:
A Városháza tértől a Nemunas partja felé sétálva, megláthatjuk aPerkunas házat. A történészek ma is vitáznak, hogy mi lehetett a középkori gótikus épület eredeti rendeltetése.
A romantikus megközelítés szerint Perkunasnak, a „mennydörgés istenének” volt a temploma, mert az 1818-as felújításkor a munkások találtak egy 27 centiméteres tablót, amelyen az ábrázolt város, a templomok és három hal a Nemunas és Neris folyókat és Perkunas istent jelképezte.
A gazdag építészeti megoldások inkább a Hanza-városi jellegre utalnak.


 A folyóparton áll a gótikus stílusban épült Vytautas templom,melynek szintén számos rendeltetése volt a történelem folyamán. (lőszerraktár, burgonyaraktár)


Az óváros szerencsésen átvészelte a háborús pusztításokat, romantikus sétát tehetünk, a hangulatos polgárházak övezte utcákon.




Azt mondják a kaunasiak, hogy aki  az igazi Litvániára kíváncsi, annak Kaunasba, a "leglitvánabb" városba kell ellátogatnia!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése