Translate

2015. július 21., kedd

Kalandozás az orosz medve birodalmában

Kalandozás az orosz medve birodalmában

Egy kis történelem:

A mai Oroszország területén időszámítást követő néhány-száz évben normann eredetű népek, a varégok éltek. 
Keleti irányból folyamatos volt a szlávok bevándorlása, a varégok teljesen beleolvadtak a szláv törzsekbe, melyek egy városállamot (Rusz-t) alapítottak Novgorodban. 
Később másik város is (Kijev) kiemelkedett, ide tették át az irányítási központot, majd létrehozták a szlávok a Kijevi Ruszt. Ezeket a fejedelemségeket Moszkva kivételével megsemmisítették a tatárok. 
A Moszkvai Nagyfejedelemség rövidesen annyira megerősödött, hogy harcba szállt a tatárokkal, és újra egyesíteni tudta a Rusz területeket. 

Rettegett Iván uralkodása alatt gyors ütemben  nőtt a birodalom, 1550-re meghódította Kijevi fejedelemséget, a Volga-mentét, majd megindult a terjeszkedés az Urálon túlra.
Eljutottak egészen a Csendes-óceán partjáig, ahol a Bering-szoroson keresztül eljutottak Alaszkába és a mai Kalifornia területéig is. Meghódítottak számos szigetet, többek közt a Csendes-óceán közepén fekvő Hawaii-t.

Nagy Péter cár, a tengerek urává kívánt válni, fontossá vált a Balti-tenger partján egy kikötőváros kialakítása, ezért létrehozták Szentpétervár városát. Az 1700-as évektől megindult a nyugati irányba való terjeszkedés. Elfoglalták Lengyelország egy részét és  Ukrajnát és Nagy Katalin cárnő idején megindultak a Balkán és a Fekete-tenger felé.


A folyamatos terjeszkedés és háborúk hatalmas összegeket emésztettek fel. A nép nyomorgott és éhezett. 
A 19. századra a fejlődés megtorpant, folyamatossá vált a vezetéssel szembeni elégedetlenség. Az I. Világháború végén a cári Oroszországban a bolsevikok jutottak hatalomra, és később más országokkal megalakították a Szovjetuniót.

A II. Világháborúban az oroszok hatalmas emberi veszteség árán legyőzték a fasiszta Németországot.
A háborút követően erőltetett iparosításba és fegyverkezési versenybe kezd az USA-val, megkezdődik a hidegháborús időszak. Nem bírták a versenyt az USA-val szemben, felbomlott a Szovjetunió.

Napjainkra Oroszországban jelentős átalakulás és fejlődés bontakozott ki,   az ország ismét jelentő nagyhatalmi tényezővé vált.

Vízi országúton Szentpétervárról Moszkvába


Oroszország általános megközelítési módja szinte kizárólagosan a repülőút. Most is így történt, de egy látványos és kalandos folyami hajózással elegyítve.

A hajóút Szentpétervárról indult, először ismerkedjünk meg ezzel a gyönyörű várossal!

Szentpétervár:

A Néva mocsaras deltájában, Amszterdam mintájára épült várost a helyiek Pityernek becézik. A Nagy Péter által megálmodott és megvalósított gyönyörű metropolis bővelkedik látványosságban.

Korábbi látogatásaimról készítettem egy összeállítást, mely bemutatja a várost.



Szentpétervár sokat szépült és fejlődött az elmúlt évtizedek alatt, a legfontosabb látnivalókat részletesen bemutatom.


Séta a városban:

Szentpétervár a világ egyik legszebb városa, a keleti és a nyugati kultúra művészi összefonódását érzékelhetjük, miközben csodáljuk a gyönyörű és különleges barokk palotákat.

Szinte a város egésze, egyetlen egy építészeti remekműnek számít. Kisebb nagyobb csatornák, melyek egy része hajózható, széles utak és szobrokkal díszített hatalmas parkok nyújtanak felejthetetlen látványt. 
A kora-nyári fehér éjszakák természeti jelensége is vonzza a látogatókat.

Szentpétervár jelképeinek egyike az a rengeteg felnyitható híd. A város méltán része a világörökségnek.
Az uralkodók páratlan értékű művészeti gyűjteményeket is felhalmoztak, de szinte minden épület, minden csatorna rejteget valami érdekességet.

Leglátványosabb hajóval felfedezni a várost.

Számos helyen indulnak városnéző sétahajók, szálljunk be mi is! 

A csatornák útvesztője után a vízi út a Néva folyóra vezet.





Nézzünk meg egy videót a hajókázásról: 


Sétáljunk le a Néva partra, a híres bronzlovas szobor mellett láthatjuk az Admiralitás épületét!



A forgalom óriási, de az autósok meglepően udvariasak. Ha van pénzünk, mehetünk hintóval is.




Megpihenhetünk egy hangulatos szökőkút mellett, és rácsodálkozhatunk egy hirdetésre is, mely Csehov Három nővér című művének előadására invitál, melyet Eszenyi Enikő rendez.



Érdemes ellátogatnia a Szmolnij székesegyházba is, mely nevét a szmola, vagyis kátrány szóból nyerte, mivel itt volt egykor az Admiralitás-hajógyár kátrányraktára.
Rastrelli 1748-ban kezdte el a kolostor székesegyházának építését, de csak 1835-ben fejeződött be.



Ha elég elszánt vagy ülj be egy kávéra a Café Idiot –ba! Ez egy kávézó, melyet Dosztojevszkij híres regényéről (A félkegyelmű) neveztek el. 


De lehet strandolni a Néva partján is, a Péter-Pál erőd szomszédságában.


Még néhány kép a városról:






Egy francia szerző így írt a városról: "Szentpétervár pompázatosságával és rendkívüli kiterjedésével nem más, mint egy büszke emlékmű, amelyet az oroszok emeltek jövendő hatalmasságuknak.” (Marquis de Custine 1790-1857)

Szentpétervár főbb látnivalóit külön blogban mutatom be.

                 2015 jún.-júl.                                      Made by vinpet

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm valamikor jártam ott akkor még Leningrád volt de akkor is gyönyörü volt. Üdv. Irén

    VálaszTörlés
  2. Valóban szép város,"északi egzotikum. Köszönöm részletes tájékoztatódat. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés