Translate

2015. április 22., szerda

Felvidéki kirándulás a történelmi magyar városokban

Felvidéki kirándulás a történelmi magyar városokban

Kicsit elszorul az ember szíve, amikor átlépi a szlovák határt, és egymás után tűnnek fel az egykori magyar városok. 
Sok helyen látunk kétnyelvű táblákat, de egyértelmű az asszimilációs hatás. Az itt élő magyarok többsége, tudomásul véve a fennálló helyzetet, próbál alkalmazkodni, de büszkén őrzi a magyarságát és a kultúráját.

Tegyünk egy körutazást az egykori magyar felvidéken!

Tahynál /Ipolyság/ átlépve a határt álljunk meg Betléren, az Andrássyak várkastélyánál, ahol megismerhetjük az egykori főurak mindennapi életét. Az eredeti, korhű bútorokkal berendezett kastély gyönyörű látvány.

A részleteket itt megtalálod: A Betléri kastély:





Útközben vessünk egy pillantást a tűzvész utáni helyreállítás alatt lévő Krasznahorka várára!


A közelben találjuk a Krasznahorka-váraljai Andrássy-mauzóleumot, melyet „gömöri Ravenna”-ként is emlegetnek.


Tegyünk egy könnyű kirándulást a Szlovák Karszt Nemzeti Park gyöngyszemében, a Szádelői szurdokban!

A Felvidéki Paradicsom, mai nevén a Slovensky Raj, páratlan szépségű természetvédelmi terület. A Hernád folyó egyszer vad zúgással, másszor lusta hömpölygéssel kanyarog a völgyben.

Tudod-e, hogy kik voltak a cipszerek?
A Szepesség ősi lakói, a szepességi németek, akik a régi századokban érkeztek a Poprád, a Dunajec és a Hernád folyók vidékére.
Ügyes iparosok, mesteremberek voltak, jól értettek a vászonkészítéshez, de még a sörfőzéshez is. Nevük a német "Zips" (Szepes) szóból származik.
Szepes-váralja határában áll egy gránitsziklán a szepesi vár. Büszkén uralja a környezetet ez Szlovákia legnagyobb vára, a világörökség része.

Zsigrán láthatjuk az Árpád-kori Szentlélek templomot, mely szintén a Világörökség része. A keresztre feszítést ábrázoló freskó a 13. századból származik.


Lőcse:
A Kelet-Szlovákiában, a Lőcse- (Levoča) patak völgyében fekvő festői szépségű Lőcse, az egykori Szepes vármegye székhelye, Szlovákia műemléki és történeti szempontból egyik legkiemelkedőbb városa. 

A várost a 12. század környékén kezdték benépesíteni. Lőcse virágkora a középkorban volt, kereskedelme mellett nyomdái és az oktatási intézményei is híresek voltak.
Lőcse rövid idő alatt a Szepességbe érkező német telepesek központja lett, később szabad királyi városi rangot kapott. Itt játszódik Mikszáth Kálmán híres regénye, a Fekete város is.

Fontosabb látnivalók:
A központ főtéren áll a Szent Jakab plébániatemplom, mely karcsú tornyával a város látképének meghatározó épülete. A hársfából készült főoltár, a világ legmagasabb faoltára.
Itt temették el Thököly Imre és Zrínyi Ilona egyetlen gyermekét is.

A plébániatemplom mellett láthatjuk az árkádokkal díszített városházát, mely a reneszánsz építészet egyik remekműve, és a szintén reneszánsz Thurzó házat.

A főtéren látható a 16. századból származó szégyenketrec, melynek leghíresebb rabja Korponayné Géczy Julianna volt, akinek a történetéből Jókai Mór írt regényt: A lőcsei fehér asszony címmel.
Nézzünk meg egy videót:


Késmárk:
A Magas-Tátra hófehér csúcsaival a háttérben, a Felvidék legfestőibb városai közé tartozik. Itt ma is viszonylag magas a cipszer leszármazottak aránya. Érdekes, hogy a település a német "sajtpiac" szóból ered. Késmárktól elválaszthatatlan Thököly Imre személye.
A Habsburgok elleni felkelés vezére, és a vallásszabadság védelmezője Késmárkon született, és a 20. század eleje óta a hamvai is itt nyugszanak az új evangélikus templomban.


Rozsnyó:
A több mint 700 éves bányászvároska gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Először III. András magyar király adománylevele említi, majd később a települést Nagy Lajos király emelte városi rangra. 
A középkorban főként aranyat, ezüstöt, majd vasércet bányásztak itt. 
A város történelmi központja, mely egy tágas térből áll, a 15. században kezdett kialakulni.
A város építészeti látványosságai:
Az Őrtorony:
A tér közepén álló reneszánsz-kori őrtornyot a töröktől való félelmükben építtették a rozsnyóiak. A déli homlokzaton a város címerének korabeli domborműve látható. 


Andrássy Franciska emlékműve:
Andrássy Franciska (1838 - 1902) carrarai márványból faragott szecessziós emlékművét gróf Andrássy Dénesné, a város jótevője emlékére közadakozásból emelték. 


A városháza:


A püspöki székesegyház: a környék legjelentősebb gótikus kultúrtörténeti műemléke.


Nézzünk meg egy videót:

Kassa:
Szlovákia második legnagyobb városa, lépten-nyomon magyar történelmi emlékekkel találkozhatunk.
Nagy Lajos király itt hívta össze az országgyűlést, itt kiáltották ki fejedelemmé I. Rákóczi Györgyöt, itt zajlott a szabadságharc egyik ütközete, és itt nyugszik a Dóm kriptájában II. Rákóczi Ferenc, akinek az 1900-as évek elején hozták haza a hamvait Rodostóból.
A királyi város szépsége és történelmi múltja ma is vonzza a látogatókat, a belváros minden épületének sajátos, történelmi üzenete van.

A részletes bemutatást itt találod:

https://www.youtube.com/watch?v=ir8ELhctQ3c



Kassai képek:


                       Felvidék  2015                                       By vinpet                    

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm részletes és érdekes tájékoztatódat a Felvidékről. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés