Translate

2013. november 25., hétfő

Háborús játékokUSS. MIDWAY repülőgéphordozó

A San Diego városa jelentős haditengerészeti bázis, több repülőgép-hordozó állomásozik itt, tengeralattjárók és rombolók társaságában.


Az anyahajó a nevét a II. világháború egyik híres, az amerikaiak számára döntő győzelemmel végződő tengeri csatájáról, a „Midwayi csatáról” kapta.


Fontos szerepet töltött be a Vietnami háború alatt 1965 és 1972 között, többek között az első légi csata vadászgépei is innen szálltak fel.


1991-ben a „Sivatagi vihar” hadműveletben az első csapásmérő repülőgép-hordozók között volt.


A San Diego-i kikötőben meglátogatható a számos más tengeri ütközetben is részt vett, de ma már múzeumként működő USS Midway anyahajó.A fedélzeten, sárga-sapkás veteránok mesélnek a hajóról és az élményeikről, de ki is lehet próbálni, milyen érzés egy ”Tomcat”-ben ülni. Sajnos a felszállási engedélyt nem kaptam meg.


További érdekességeket a következő videón láthattok: 

 http://www.youtube.com/watch?v=bI715cibkPU


Közvetlenül a hajó mellett találjuk a híres szobrot, mely megörökítette a háborúba induló tengerész búcsúját a kedvesétől. 
                                                     Emlék a Midway-ről 
A USS. Torsk tengeralattjáró


A Baltimori Tengerészeti múzeumban láthatjuk a USS Torsk tengeralattjárót. A harcedzett veterán hajó, nyugdíjas éveit a szárazdokkban tölti, látogatókat várva.

A neve norvég eredetű, tőkehalat jelent. A II. világháborúban szokás volt olyan nevet adni a tengeralattjáróknak, amely valamilyen úszó lénnyel kapcsolatos.

1944 decemberében bocsátották vízre, kezdetben járőrszolgálatot látott el.

Később részt vett a II. világháborúban, a Csendes-óceáni hadműveletekben. 
Itt kapta a becenevét, a „Japán partok vágtató szelleme”.


Több ellenséges hajót elsüllyesztett, egy alkalommal több, mint hét órát kellett a mélyben tölteni, mert japán repülőgépek és hadihajók támadták. 
A háború után, 1968-as nyugdíjba vonulásáig, kiképzési feladatokat látott el.   


                                                                    Szolgálatban


Készítettem egy videót is az öreglányról:A videót látva nehéz elképzelni, hogy a tengeralattjárón egyszerre 81 ember teljesített szolgálatot.

A meghajtó motorokat Susannak hívták. A félelmetes torpedók tűzkészültségben. 
                                                                   Nyugdíjban 


Egy érdekes tábla a hajón: Légy óvatos, a tengeralattjárónak nincs agya, használd a sajátod!
  

Nézzünk meg néhány felvételt a mai, korszerű tengeri hadviselés eszközeiről!                                                                                               Made by vinpet


2 megjegyzés:

  1. Köszönöm Péter nagyon érdeke megint mit bemutatsz. Ilyet az életben még nem láttam .

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, félelmetes "jószágok", csak soha ne kelljen "élesben" használni aktív társaikat. Köszönöm szépen részletes tájékoztatódat, üdv.janosgyula

    VálaszTörlés