Translate

2013. november 13., szerda

Grand Canyon

Kirándulás a Grand Canyonba


Las Vegasban csak sötétedés után kezd pezsegni az élet, a délelőttökre számtalan kirándulási lehetőséget ajánlanak, melyek közül a legnépszerűbb a Grand Canyon meglátogatása.

A város fejlődéséhez nagyban hozzájárult a Hoover dam (gát) építése, amely a Colorado folyó felett, mintegy 300 méterre magasodik Arizona és Nevada államot összekapcsolva.

A vízből nyert elektromos energia biztosítja Las Vegas számára azt az irdatlan mennyiségű villamos energiát, ami a káprázatos fényjátékokhoz, és a klimatizáláshoz szükséges.
Ez egyébként a Paksi Atomerőmű teljes kapacitásának felel meg.

A hídon csak útlevéllel lehet átmenni, még robbanószert kereső kutya is feljött a buszunkba.

Biztosan ismerősek a képek, hiszen számtalan filmben akarják a terroristák felrobbantani, amit természetesen egy bátor, többnyire katonaviselt veterán megakadályoz, de gyakran itt adnak randevút egymásnak a szerelmesek is.

Építésekor a világ legnagyobb gátjának tartották, ma már óvatosabban nyilatkoznak, azóta kiderült, hogy Kínában, szinte minden megyében van egy hasonló méretű építmény.

Most rendkívül alacsony a vízállás, csak a mélyben látjuk a folyót.






A Grand Canyon a világ természeti csodájának egyike. A fennsíkról nézve a kanyarogó Colorado folyó, csak egy barnás csíknak látszik.

 1919-ben Woodrow Wilson amerikai elnök nemzeti parkká nyilvánította a világ egyik legkedveltebb turista-látványosságát, a Grand Canyont.

A Colorado szurdokvölgye Arizona állam északnyugati részén található, ahol a folyó helyenként 1800 méterrel mélyebben kanyarog.

 A kanyont a folyó vájta ki több millió év alatt, a meredek falakon változatos színekben pompázó különböző kőzetrétegek ejtik csodálatba a látogatókat.

A kanyon falán az egész térség földtani múltja lekövethető, kövületeivel és rétegeivel együtt.

Egy régi indián legenda szerint a következőképpen keletkeztek a kanyonok: a zord istenek kővé változtatták az embereket, majd színes festékekkel locsolták le azokat.

Az angolok szüleménye állítólag az a mondás, hogy az amerikai Grand-kanyont is a skótoknak köszönhetjük.
Állítólag egy skót elvesztett egy egypennyst, és elkezdett ásni, mert meg akarta találni.

Sok amerikai őslakos számára ez szent vidék. Évszázadok óta szakrális tisztelettel tekintenek a kanyonra. A kanyon egy nagyon spirituális és jelentős hely.





Új látványosság, a néhány éve átadott, Skywalk (Égi séta) nevű kilátó, mely 20 méterre nyúlik az 1300 méteres szakadék fölé. Elsőként Edwin Aldrin egykori űrhajós sétált végig a csupa üveg kilátón.

Eleinte a turisták nagyon óvatosan merték csak megközelíteni, hiszen nem elég az, hogy a két oldalát üvegfal zárja le, de a padló is üvegből készült.
Eltelt néhány perc, mire összeszedtem a bátorságom, hogy lenézzek a mélybe.

Természetesen helikopterrel be lehet repülni a kanyonba is, le is lehet ereszkedni, mindenféle túrát szerveznek, vannak bérelhető házak is.

A különféle kilátópontok között ( Eagle Point, Guano Point) iránybuszok közlekednek, mindenhol van étkezési lehetőség is.


                    Igazolást is kaptam a Skywalk-on tanúsított bátorságomról.



A kilátót a helyi indián törzs, a Hualapai-ok üzemeltetik, rendkívül nagy haszonnal, hiszen mindenért pénzt kérnek, de ez meg is látszik a hasuk méretén, ilyen kövér indiánokat, talán a nagy Manitou, az indiánok istene sem képzelt el.


A közeli indián ranch-ra is el lehet látogatni, ahol többek között lasszót pörgethetsz, és tomahawkot hajíthatsz.
Amíg a buszra vársz, megcsodálhatod az indián asszonyok kézügyességét, ahogy a népművészeti ajándéktárgyakat készítik.


Nézzünk meg egy videót is erről a gyönyörű vidékről:


               Grand Canyon USA                                            Made by vinpet

8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű helyen jártatok,most már láthatom is közelről,amiről annyit hallottam a Grand Canyont. Köszönöm a kalauzolást Magdi.

    VálaszTörlés
  2. Csodálatosan szép , köszönöm szépen

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen, csodálatos helyen jártál!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Péter! csodás utazásban volt részem, azt hiszem ezt már nem fogom soha látni, pedig érdemes lenne, mindig vágytam erre a vidékre most jóvoltodból láttam is. További kellemes szép utazásokat. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm valóban fantasztikus nagy élmény lehetett élőben látni, de általad nekünk is jutott belőle.

    VálaszTörlés
  6. Fantasztikus,köszönöm szépen! Üdv. janosgyula

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm az értékes véleményeket.

    VálaszTörlés