Translate

2013. november 6., szerda

Death Valley a Halál völgye

Death Valley

Kalifornia és Nevada állam határán, 86 méterrel a tengerszint alatt, a Mojave sivatagban, található a Death Valley National Park, magyarul a Halál völgye.
 
Az őslakos indiánok „Tomesha”-nak nevezték, ami azt jelenti, „A vidék, ahol a föld lángol”.

A  Death Valley, egy hegyekkel körülvett hatalmas természetes kemence, ahol nyáron gyakran emelkedik 50 fok felé a hőmérséklet, próbára téve minden fajta életet.

A park neve még a kaliforniai aranyláz idejéből való, amikor a bevándorlók eltévedtek és majdnem mind odavesztek a völgyben.
A kaliforniai aranylelőhelyek hírének hallatán nagyon sok mormon telepes indult útnak hogy a kincseket megszerezze.

Egy 120 szekérből álló karaván letért az útról, hogy levágjanak egy 800 km-es kerülőt. A szekerek többsége már az első akadályoknál visszafordult, de 20 szekér továbbment. Útjuk két hónapig tartott, mígnem Death Valley-be értek.

Mivel a völgyön túli hegyeken szekerekkel nem juthattak volna át, így az ökreiket levágták, és a szekereket tűzifának használva sütötték meg a húst. Ezután már gyalog haladtak tovább, végül a Walkers Passon át, jutottak ki.

Az egyik utazó még visszanézett, és a "Goodbye, Death Valley!" szavakkal búcsúzott el a völgytől.

A telepesek aranyat és ezüstöt itt nem, de gazdag bórlelőhelyeket találtak. A bóraxot és a zsírkövet szappankészítéshez használják. A bányászat a mai napig tart.


A park nevezetességei közül az egyik legismertebb a 230 méter magasságban fekvő Zabriskie Point. 
Erről a hegycsúcsról mesés panoráma nyílik a „terméketlen földnek” nevezett, pazar színekben pompázó, hegyekkel tarkított területre. 
A neves olasz filmrendező, Antonioni, itt forgatta híres filmjét.





A Death Valley Nemzeti Park, az USA legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, az egyik legforróbb terület az egész Földön, száraz, sivatagos, szinte soha nem esik az eső.

Ráadásul a minimális csapadék is hirtelen, özönvíz formájában zúdul a tájra, ilyenkor rövid időre még egy kis egy tó is keletkezik a völgyben,

A völgyben nincs növényzet vagy nagyon gyér, a kopár hegyoldalak pedig nem tudják megtartani a hirtelen lezúduló esőt, és ez komoly árvizekhez vezet.

Egy ilyen áradásban két ember életét vesztette, és a nemzeti parkot teljesen le kellett zárni. Télen északi, nyáron déli az uralkodó szélirány.

Itt mérték a Földön a legmagasabb abszolút hőmérsékletet, +56,7 °C-t, ebben a forró pokolban minden a túlélésről szól.

A sivatag közepén található a Badwater-nek, azaz Rossz Víznek nevezet sekély kis tó, melynek vize a tengervíznél hatszor sósabb, inkább méreg, mint életet adó víz.

Ameddig a szem ellát, mindent só borít fokozva az amúgy is elviselhetetlen hőséget, a háttérben a Mount Whitney csúcsai tornyosulnak.


Növény és állatvilág:

A szélsőséges meleg és a sós talaj ellenére viszonylag gazdag a völgy növény és állatvilága. A sivatag 1000-nél is több növény- és fafajtának ad otthont, melyek közül 21 kizárólag ezen a vidéken található meg (pl. a sárga százszorszép Panamint és a kék virágú Halál-völgy zsálya).

Télen, amikor több a csapadék és a hőmérséklet is alacsonyabb, a völgy egyes részei vadvirágos mezővé válnak.

A völgy legjellemzőbb cserjéje a kreozotcserje és a meszkvitófa, melyek gyökere akár 15 méter mélységig is lenyúlik, hogy elérje a talajvizet.

A Halál-völgyben több száz madárfaj él. A Salt Creek Nature ösvényen végigsétálva számos példánnyal találkozhatunk.

Még őshonos halat is találhatunk (Death Valley pupfish).

Sokféle hüllőnek is otthont ad a völgy. Rengeteg a skorpió. Korábban végeztek itt földalatti atomrobbantásokat, és csak a skorpiók élték túl. Állítólag azt is túlélik, ha egy jégtömbbe befagyasztják. Kiolvadás után már fenyegetően meresztgetik a fullánkjaikat.

Az emlősök közül a kanadai vadjuh, a földikutya, a hiúz és a puma is megtalálható a területen. 


Az 51-es körzet:

A vad környezetben lévő bázis létezése évtizedek óta nyílt titok, sci-fi filmek és játékok garmadájában szerepel, mint a titkos kormányzati projektek legfőbb helyszíne, ahol az amerikai kormányügynökségek lezuhant földönkívülieken kísérleteznek.

A katonai bázis elsődleges célja a kísérleti repülőgépek és fegyverek tesztelése és fejlesztése, állítólag itt tesztelték a „Lopakodó” repülőgépeket. 



A környék egy igazi UFO vadász-terület. Az úton mindenfelé táblák mutatták, hol kell lehajtani egy jó kis UFO leshez.

A környék sokat profitált az ufólázból. "Köszöntelek, Földlakó"  áll azon a táblán, amely az utazókat fogadja a nevadai sivatag közepén fekvő kis település, Rachel egyik motelje mellett.

A turistaáradat hatására a nevadai kormányzó átkeresztelte a falut átszelő autópályát "földönkívüli sztráda" névre. Az út mellett lévő bisztróban ma is kapható az alienburger.



A Furnace Creek:

Egy valóságos oázis a völgy szívében, a datolyapálmákkal övezett paradicsom, ahol éttermek, üzletek, és múzeum várja a látogatókat.
A Furnice Creek-en megnézhetjük az egykori borax bánya eszközeit és maradványait.
Próbálkoztak itt aranyásással is, de nem sok sikert hozott.





Egyéb érdekességek:

A különleges látnivalók közül is kiemelkednek az úgynevezett vándorló vagy vitorlázó kövek, amelyek tömege akár a több száz kilogrammot is elérheti, és némelyik sok száz méteres csíkot húzva maga után „vándorol” a sivatagban.



Az Artist’s Palette (a Művész Palettája) különböző ásványok és ércek által színesre festett vulkanikus hamu.


Tekintsünk meg egy videót is: https://www.youtube.com/watch?v=hi4-FPJ_MAY


                          Death Valley 2008                                   Made by vinpet

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm.Péter . Legyen szép estéd..Üdv.Jutka.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm nagyon különleges volt. Üdv. Irén

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a részletes beszámolót, a vándorló kövekről már olvastam, de érdekes, maga az egész völgy, Olyan mint egy hold béli táj , csak itt még élet is van. Soha nem gondoltam hogy a sós talajon élő növények megélnek. .Szép napot.

    VálaszTörlés
  4. Marsi vidék, földi körettel,köszönöm szépen, nagyon jó tájékoztató. Üdv.:janosgyula

    VálaszTörlés
  5. Értékes , érdekes beszámoló ! Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés