Translate

2013. szeptember 3., kedd

Nyár Lappföldön




Nyár Lappföldön


Lappföld több országra is kiterjedő terület, melyhez képzeletünkben mindig havas tájak, kutyaszánok, jégkunyhók és rénszarvasok jelennek meg.



Lappföld fővárosába, a Sarkkörön fekvő Rovaniemibe, főleg télen tódulnak a turisták, hiszen itt van Mikulásfalva / Santa Claus village/, ahová minden gyerek szeretne eljutni, és találkozni a Mikulással.
A finnek nagyszerű üzleti érzékkel keltették életre az örök hó birodalmában élő, a jó gyerekeket, /és a rosszakat is/, megajándékozó Mikulás figuráját, építettek számára egy mesébe illő palotát, és elnevezték Yolopukkinak.

 A legenda újjászületett, de semmi köze az eredeti Szent Miklóshoz, aki a mai Törökországban élt. A téli időszakban több Yolopukki hasonmás is járja a világot, hozzánk is minden évben ellátogat egy, ez a Télapó marketing.

A többméteres hó általában május végére olvad el jelentős árvizeket okozva, hiszen itt, Rovaniemiben egyesül a két nagy folyó, a Ounasjoki és a Kemijoki.



De milyen az élet a nyári hónapokban a Sarkkörön?
A természet megújulása errefelé robbanásszerű, hiszen kevés az idő. Az egész táj a zöld különféle árnyalataiban pompázik. 

Tegyünk egy sétát a folyóparton, ahol sok kis sziget és több holtág várja a kirándulókat és a pihenni vágyókat!





A hőmérséklet gyakran még a 20°C-t is meghaladja, az emberek örülnek a jó időnek. Esténként megtelnek az éttermek, a városban sokan sétálnak élvezve, hogy a nap nagyon későn megy le.

A várost és a környékét, részletesebben egy külön beszámolóban mutatom be.
Kirándulás az Oulanka Nemzeti Parkba:
Az Északi-sarkkör déli oldalán fekvő, az orosz határon is áthúzódó, érintetlen rezervátum. 
A hatalmas erdőkkel borított vad vidéken, kanyonok, zuhatagos hegyi folyók völgye felett átívelő függőhidak, kisebb-nagyobb vízesések és meredek szurdokok váltogatják egymást.



A Nemzeti Park igazi turistaparadicsom, a Medve-ösvény, pedig a leghíresebb túraútvonal, melynek a nagy köre 80km. a kisebb pedig 12 km. hosszan kanyarog.
Pieni Karhunkierros Trail (Small Bear Trail) – a kis Medve ösvény bejárata.


Az ösvény a Juuma parkból indul.
Az igényesen kialakított erdei út az Oulankajoki folyó mentén vezet. Az árnyékos ösvényre fénycsíkokat vetít a magas fák koronáin átszüremlő napsugár. 
Az erdőben, a nyílt területeken különleges virágokat, gombákat láthatunk, hallgatva a madárcsicsergést, melyet időnként elnyom a folyó zúgóinak sistergő hangja. Mégis, az erdő neszezése mellett szinte tapintható a csend.

A kanyon természeti szépsége, a folyóvölgy fölé hajló erdős lejtők és a vöröses sziklafalak alatt habzó folyó, a nemzeti park legszebb látnivalója.

Az erdei ösvény meredekebb részeit falépcsőkön mászhatjuk meg, a szurdokokon függőhidak ívelnek át. Egy tisztásra érve, rendezett tűzrakóhely fogad, a fedett fáskamrában előkészített fahasábokkal, fejszével, kissé távolabb erdei illemhellyel.

Nézzünk meg egy videót erről a gyönyörű tájról! 




Itt meg lehet pihenni egy kicsit és megkóstolni a finn módra készített kávét.

A finnek rengeteg kávét isznak, napi 7-8 adag legalább a norma. Kirándulásunk alkalmával, vadnyugati módon a folyóból merített vízből, szabad tűzön, feketére égett főzővel készült a kávé.
A forró vízre finn kávéport szórnak, majd némi várakozás után, „megijesztik”. Mit jelent ez? A habzó kávét néhányszor odacsapják az asztalhoz, és a zacc ijedtében az aljára merül. Így már iható a nomád kávé.


Medvével csak védett körülmények között találkoztunk.


Test-lelki kikapcsolódás egy „mökkiben”:
Minden finn ember vágya, hogy legyen egy „mökkije”, azaz egy kis nyári lakja, ahová el tud menni egy kis szellemi feltöltődésre.
A mökki a természet közelségének jelképe, a finn ember itt érzi szabadnak magát.

Ezek a „kis házikók” általában rönkfából készülnek, a nagyobb ház mellett mindig találunk egy kisebbet is, ez a szauna, melyből egy kis ösvényen szaladhatunk le a tóhoz.
A mökki 6-8 fő részére kényelmes elhelyezést biztosít, a jól felszerelt nappali mellett két szoba, és tetőtér is tartozik hozzá. Természetesen van fürdőszoba is egy belső szaunával.Itt lehet igazán élvezni a csöndet, és csodálni a természet színeit.
Így néz ki egy igazi finn mökki.



Készítettem erről is egy videót: 


A finn szauna:
Az köztudott, hogy szinte minden házban és lakásban van szauna. A finn szaunázási módszer nálunk úgy honosodott meg, hogy rákvörösre hevítjük a testünket a forró gőzben, majd beleugrunk a hideg vízbe, és ha túléljük, akkor nagyon egészségesek vagyunk. 
Mit is mondanak az orvosok minden strandidény előtt?

„Felhevült testtel ne ugorjunk bele a hideg vízbe, mert szívbénulást kaphatunk!”
Természetesen vannak edzett, sportos emberek, akik fokozatosan hozzászoktatták magukat ehhez a sokkhatáshoz.
A finnek nagy része nem ezt teszi, főleg a sarkkörön. Ha a farkasordító hidegben, csontig átfagyva hazaér, akkor az első dolga, hogy a szaunába menjen egy kicsit kiolvadni, tehát a sorrend fordított.
Ez a mökkihez tartozó különálló szauna.


A tóparton találhatunk egy csónakot is, és engedély nélkül horgászhatunk, de nem szabad orsóval ellátott botot használni. A mi tavunkban csak kisebb halakat fogtunk.
 Itt minden eszköz, szerszám rendelkezésre áll és szabadon használható, az elvárás az, hogy csinálj rendet magad után.
Itt szinte minden fából készül, asztalok, székek, de még a belső csillár is, kivéve a TV-t.



Lappföld területén a hatalmas erdőségek láncolatát csak a számtalan kisebb-nagyobb tó szakítja meg. Finnországot az ezer tó országának szokták nevezni, de valójában közel 200ezer tó található itt. 
Az erdők magánkézben vannak, de vadászni, bogyókat gyűjtögetni mindenkinek szabad, de nem kereskedelmi mennyiségben. Vigyázat, az ország jelképe, a rénszarvas nem vadászható, no nem a szimbólum jelleg miatt, hanem mert minden rénszarvasnak van gazdája. 
A szabadon kószáló rénszarvascsordák egyfajta rideg-tartásban élnek, előszeretettel legelésznek az autóutak mentén, de gyakran az úton is szembejönnek. 
Év közben akár száz kilométert is elkóborolnak, de a párzási időszakra hazaballagnak.

Azt mondják a helyiek, hogy a rénszarvasoknak több joga van, mint egy embernek. Nem lehet őket semmivel sem zavarni, mert a stresszes rénszarvas húsa rágós lesz. 
Lehet, hogy nekem is engedélyt kellett volna kérni, hogy lefotózhassam őket?


Velük ellentétben a közepes termetű lóhoz hasonlító jávorszarvas szabadon vadászható. Hatalmas méretük miatt a közlekedésre is veszélyesek, erre jelzőtábla hívja fel a figyelmet. 
Ha ilyennel találkozol, és elkerülhetetlennek tűnik az ütközés, jobban jársz, ha a hatalmas monstrum helyett az út-menti árkot választod.


Ranua Wildlife Park:
Használjuk ki mi is a jó időt és látogassunk el Ranuába, a hatalmas parkban fekvő állatkertbe, ahol az állatokat, a természetes élőhelyeikhez hasonló környezetben láthatjuk.


Már az odavezető úton is megcsodálhatjuk a buszmegállókban épített, bájos házikókat, és figyelmesen kell vezetni, mert ilyen táblákkal is találkozhatunk.
  

A sétányon mókus szalad szembe, amikor megállunk egy tájékoztató táblánál, amely mellett egy furcsa kis műanyag lapátot látunk. 
Mit gondolsz mire való? Szabad a gazda? 
Télen ezzel a kis eszközzel kell lekaparni a havat és a jeget a tábláról, hogy el tudd olvasni.


A medvék ebédidejére érkezünk, és érdeklődve figyeljük, hogy milyen élvezettel falják a vegetáriánus kaját. Lehet, hogy kevés a fóka?
És én mikor kapok már valami finomságot?


Hát ez meg miféle állat? A hivatalos neve „wolferin”, de ismertebb neve a „rozsomák”, a még ismertebb neve, pedig a „torkos borz”. 
Az emberre is veszélyes északi ragadozók egyike, de itt láthatóan jól érzi magát, dobott egy hátast.


A szarvasok és az őzikék békésen legelésznek, a ragadozó madarak egykedvűen bámulnak a távolba.
Az állatkert egy erdő közepén van, valós természeti környezetben, de az emberektől elzárva. Sajnos az irdatlan mennyiségű szúnyogra ez nem vonatkozik.

Készítettem egy kis videót is a vadasparkról: 



Egyéb érdekességek:


A lappföldi sámán:
Egy szigeten él a rejtélyes varázsló, aki egy különleges folyadéktól transzba esve megmondja a jövendőt.

A recept: rénszarvasokkal etess meg egy csomó gyilkos galócát, ez nekik nem árt, mivel a szervezetük kiválasztja a méreganyag jelentős részét, csak annyi marad a vizeletükben, ami a sámán kábulatához szükséges. Egyszerűsítve a sámán a rénszarvas pisitől látja a jövőt.

Állítólag, ki is lehet próbálni a mágikus italt, de mi nem vállalkoztunk erre, de most, hogy hónapok óta nincs ötös a lottón, talán érdemes lett volna megfontolni.


A rákivászat:
A sarkvidéki nyár egyik látványos eseménye.

Nem sajtóhiba, és nem turmixolják össze a rákokat. Egyszerűen arról van szó, hogy rákocskákat esznek, és hozzá vodkát isznak, később a rákocskákra már nincs is szükség. Nem tudom, hogy mi az első díj, de valószínűleg egy nagy üveg vodka vagy ingyenes detoxikálás.


A finn spitz vadászkutya: 

Az elegáns megjelenésű, vöröses bundájú kutyával elsősorban siketfajdra vadásznak.

A kutya vadász előtt haladva keresi meg és követi zsákmányát, egészen addig, amíg a madár egy fára nem telepedik. Szegény siketfajd a fán ülve biztonságban érzi magát, csak a folyamatosan ugató kutyát figyeli némi kárörömmel, így nem veszi észre a közeledő vadászt.

Ugató madarászkutyának is hívják, mivel a vadon élő madarak, kifejezetten a fajdok ügyes vadásza.
Északon még hivatalos ugató versenyeket is tartanak, a győztes az ugatók királya, a "King of the Barkers" címet nyeri el. Bár elsősorban szárnyasra vadásznak vele, rénszarvasra és medvére is használják, ami a kutya méretét tekintve lenyűgöző teljesítmény.





Egyéb:
Finnországban rengeteg különféle bogyó terem szabadon, az erdőkben. Thaiföldről jönnek vendégmunkások, akik a bogyószedésből támogatják az otthoniakat, és még a repülőútra is telik, annyira megéri.


Nagyon kifizetődő a gombaszedés is. Hatalmas telepeket lehet találni, néhány perc alatt három étkezésre valót szedtünk, négy főre.
 

Az erdőben járva, kis menedékházakat is lehet találni, melyhez fáskamra és illemhely is tartozik. Az erdőjáró turisták nyugodtan eltölthetnek itt egy-két éjszakát.



Aki szeretne a szabadban éjszakázni, arra is van lehetőség.


Lappföldre érdemes ellátogatni a rövid nyári időszakban is, a szinte érintetlen természet látványa megér mind fáradságot.
A finn emberek a látszólagos zárkózottságuk ellenére, barátságos, vendégszerető emberek, szívesen fogadják a látogatókat.



  
Lappföld 2013 augusztus.                                                 Készítette: Vincze Péter



2 megjegyzés: