Translate

2010. december 7., kedd

Tenerife


Kanári Szigetek – Tenerife



Rövid történelem:

Kanári-szigetek / spanyolul: Las Canarias / 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, Spanyolország legdélebbi tartománya. 
A legenda szerint a Kanári Szigetek az egyetlen maradványa az óceánba süllyedt Atlantis kontinensnek. 
Homérosz úgy írja le a szigeteket, hogy itt soha sincs tél, és örökké boldogok az emberek.
A Kanári-szigetek nem a kanári madárról, hanem egy nagytestű, már kihalt kutyáról (latinul: cane) kapta a nevét. A sziget őslakói a guancsok voltak. Származásuk bizonytalan; mivel feltűnően sokuknak derékig érő, szőke haja volt, leginkább viking-berber keverék népnek gondolják őket.


Tenerife:

Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobbika, 300 km-re Nyugat-Afrika partjaitól, az Atlanti-óceánban fekszik. A sziget legnagyobb kiterjedése 90 x 80 km, a kerülete, mintegy 350 km. 
A sziget középpontjában található a Teide Nemzeti Park, amely otthont adott világhírű filmek forgatásának is, mint a Csillagok háborúja vagy a Majmok bolygója.


A látogatókat lenyűgözi a sziget kettőssége: a hatalmas, sötét, vad hegyek, és virágzó, homokos strandok – a homokot Nyugat- Afrikából hozták ide nagy hajókon, mivel a hullámverés rendszeresen elhordja a strandokról.

Az "Örök Tavasz Szigetének" nevezik, egyedülálló klimatikus viszonyai miatt, hiszen a világon itt a legkisebb a hőmérséklet-ingadozás a tél és a nyár között. A hőmérő higanyszála sosem süllyed 15 fok alá, és nem haladja meg a 25 fokot. 
A szigetet a mellette elhaladó Golf-áramlat télen fűti, nyáron, pedig hűti. 


                A vad sziklák és a homokos tengerpart


                                                     Európai paradicsom


Érdemes gondosan kiválasztani az utazás időpontját és helyét, mi novemberben voltunk, napközben kellemes meleg volt, napozni csak óvatosan lehetett, de az este már hűvös, és a szállodákban fűtés nincs. 
Az Atlanti óceán vize, olyan NDK meleg volt, úgyhogy nagy lubickolásra nem került sor.


Csendes nyugodt helyre akartunk menni, ezért nem a divatos Playa de Las Americas-t választottuk, hanem a Costa Del Silencio-t. 
Nomen est omen, a városka olyan csendes volt, hogy néha már arra gondoltunk, itt nem is laknak emberek, vagy itt is honos a cecelégy és ezért alszik mindenki.


A szálloda egyébként szép, rendezett, a szobák, ill. stúdiók jól felszereltek, kár, hogy a berendezéshez néhány tekintélyes méretű csótány is tartozik. Ha feleslegesen nem rámolsz, nem nyitogatsz fiókokat, és nem hordod a szemüveged, szinte észre sem veszed őket.


Ez az időszak a sziget nevezetességeinek felfedezésére kiválóan alkalmas. Feltétlen meg kell nézni A Teide Nemzeti Parkot, a Loro parkot, és ha van időd, a Dzsungel parkot is. Ezen kívül még rengeteg látnivaló van, néhány, a teljesség igénye nélkül:

 -OCTOPUS AQUAPARK: Playa de las Americas mellett elhelyezkedő vizipark csúszdákkal, csúszdacsövekkel, medencékkel, delfináriummal, kávéházakkal, éttermekkel.
 -ECOLOGICAL PARK: 75000 négyzetméteren trópusi, kertek, krokodilok, pingvinek és elefántok.
 -BANANERA EL GUANCHE:
400 fajta kaktusz, trópusi növények és fák tömkelege látható.
 -CACTUS- és ÁLLATKERT:
Los Cristianos mellett terül el ez a botanikus növény- és állatkert, valamint egy 7000 négyzetméteres trópusi esőerdő, a fejed felett egzotikus madarak repkednek.


 A Loro Park:

Az 1972-ben megnyitott, világhírű Loro Parque (Loro park) sokkal több, mint egy állatkert. Az intézmény botanikus kert, állatkert, akváriumok, és showműsor fantasztikus, gyönyörű környezetben lévő kombinációja. A botanikus kert rengeteg pálmafával, orchideával, és sárkányfával rendelkezik.


                                     A park bejárata és a bejárat őrzői  
                             
És az állatokról szólva: a park területén több mint 300 papagájfaj mintegy 3000 példánya csodálható meg. Itt található a világ legnagyobb pingvináriuma. Vannak még delfinek, gorillák, csimpánzok, és számos más állatfaj is. 
A Loro Park delfinjei rendszeres delfinshow-val szórakoztatják a látogatókat, de láthatunk fókaattrakciókat és papagájshow-t is.

                                
                                                             A pingvinek bolygója




                                        Delfinshow, nem érdemes az első sorba ülni


Teide Nemzeti Park:
A Nemzeti Park területe akár egy holdbéli táj, lávaképződményekkel és kráterekkel. Gyönyörű kilátás a már kialudt vulkán tetejéről. A Pico de Teide, Spanyolország legmagasabb hegye, a hegy csúcsa 3718 m-es, amit télen hó borít. 
A hatalmas, 80 km-es átmérőjű Las Canadas kráterrel együtt alkotja a Teide Nemzeti Parkot, mely ritka növények és állatok sokaságának ad otthont.

                                        A hósipkás Teide


                               
Los Gigantos sziklatömbjei

Las Aguilas - dzsungel park:

Los Christianos felett a hegyoldalban található, a kellemes félnapos kikapcsolódás nyújtó dzsungel park. A vadont idéző környezetben csodálhatjuk meg a kedves kis-, és nagyobbacska élőlényeket.
Visszamehetünk egy kicsit Tarzan és Jane korában, s végigmehetünk a kötélhídon, vagy lecsúszhatunk a vízibob pályán. Átsétálhatunk a majmok ketrecén, s közben a „kezünkből esznek” az állatok, főleg, ha nem viszünk elég majomcsemegét. 
Azt a mondást azért nem árt szem előtt tartani, hogy amelyik állat a kezedből eszik, az a lábadból is fog. 
Egyedülálló produkció a sasok reptetése, egyébként a part róluk kapta nevét.


                                               A sasok reptetése

Icod de los Vinos falu a kiváló borokról, a 16 méter magas, a helyiek szerint "ezeréves", fokozottan védett sárkányfáról, és a 15. században épült San Marcos templomról híres. Szerencsére a sárkányok már kipusztultak, kivéve a komodói sárkányt, meg a Süsüt, bár nem szabad figyelmen kívül hagyni, az egyre jobban tért hódító „lamia domestica”-t, közönséges nevén a házi sárkányt.


                             

                             Egy ingerlő helyi sárkány


 Playa de las Americas:

Playa de las Americas a fiatalok mekkája. 
Ami a Costa Braván Lloret de Mar, az Tenerifén a Playa de las Americas. A városban számos söröző, bár, diszkó, és pezsgő éjszakai élet várja a pörgés szerelmeseit, (nem csak) a fiatalokat. 
Las Americasból nem hiányozhatnak a teniszpályák, a bowling, és a gokartozási lehetőségek sem, a tengerparton, pedig szinte minden létező vízi-sport kipróbálható.




                                 Playa des los Americas nappal és esti fényben

Tenerife csak egyike a Kanári szigeteknek, a továbbiak még felfedezésre várnak.

                                                                                        
                                                                                    Tenerife 2000 november

2 megjegyzés:

  1. Itt már én is voltam és nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, ha tetszett a beszámolóm. Mindig arra törekedtem, hogy egy adott ország vagy város bemutatása során, megtaláljam a helyes arányokat, a történelmi múlt, a jelen, és a saját élményeim leírása során.
      Azt szeretném, hogy aki olvassa, át tudja érezni a hely hangulatát, mintha velem lett volna az út során.

      Törlés