Translate

2010. december 10., péntek

San Marino



San Marino



San Marino a világ legrégebbi köztársasága és Európa 3. legkisebb állama, csak Monaco és a Vatikán kisebb nála, rengeteg középkori emlékkel, látnivalóval bővelkedik, évente mintegy 3 millió turista keresi fel.

 A Monte Titano-ról csodálatos látvány tárul az Adriai-tengerre, valamint a másik oldalon Toscana-ra.





San Marino csodálatos hely, aki egyszer járt ott sosem felejti el és szívesen tér vissza oda újra. 
A monda szerint egy Marino nevű Dalmáciából származó kőfaragó 301-ben alapított a Titán hegyen kolostort a Diocletianus császár által üldözött keresztények számára. Őt tekintik a köztársaság megalapítójának.

Monte Titano hegyre egy erődítményrendszert építettek. A hegycsúcsokra épített 3 erődítmény San Marino "Libertas" (szabadság) feliratú címerében is szerepel: zöld hegytetőkön a "három toll" a három várat jelképezi.

A komor városfalakon belül, az óvárosba érve, szinte egy mesevilágban találod magad, ahol mégis minden valóságos. Az épületeket restaurálták, és az egész köztársaság szinte csak üzletekből áll. 
A középkori sikátorok között bekukkanthatsz a tarka díszbe öltöztetett udvarokba. A középkori hangulatot nagyban lerontja a turisták zajos tömege. A németek hangosak, a japánok fényképeznek, az olaszok folyamatosan karattyolnak, mi meg számolgatjuk a pénzünket az óriási árubőség láttán. 
 Rengeteg szuvenírt vehetsz, különleges italokat kóstolhatsz, szóval minden van, rögtön ajánlanak valamit, csak neked, csak most. A kereskedők nem rámenősek, de nagyon jó a memóriájuk. 

Ha betérsz egy boltba, ott azonnal megkínálnak valami finom itallal, de ha több órás barangolás után ismét arra jársz, már nem kínálnak, emlékeznek rá, hogy te már kaptál kóstolót.


                                                             Utcarészlet

 

Bazár



A falakon belül magasodik San Marino legrégibb temploma a XIV. századi Szent Ferenc-templom.

San Marino város központja a Szabadság tér, melynek közepén helyezkedik el a múlt század végén készített Szabadság-szobor, mely egy a nőalakot ábrázol.  

Itt zajlik a kétfős őrség, operettbe illő őrségváltása is. A térről gyönyörű a kilátás a környező dombokra és a tengerre.

Vajon mi lehet az oka, hogy a szabadság jelképe többnyire egy nőalak? A történelem során rengeteg szabadsághősről olvashatunk, és ezek szinte kizárólagosan férfiak voltak, de tisztelettel hajtok fejet Jeanne d’Arc és pl. Zrínyi Ilona hősiessége előtt.

Talán az lehet a magyarázat, hogy minden hős férfi mögött ott volt egy nő, a maga mindennapi hősiességével, és ez talán, ma is így van.

 



A San Marino-i polgárok nem fizetnek adót, mert őket az ő szentjük szabaddá tette. “Nemini teneri”, azt jelenti, senkitől sem függő. 
A miniállam, az ENSZ tagja, ahol minden tagállam egyenlő jogokkal rendelkezik, függetlenül a méretétől és a földrajzi fekvésétől.


 

Nem EU tagok, de a közös pénzt hivatalosan is használhatják, sőt joguk van saját euró érméket veretni, ami a numizmatikusok számára nagy vonzerő, gyűjtik is szorgalmasan a helyi pénzeket, ami óriási business San Marinonak.

 



Jó tudni, hogy San Marino-i árukat az EU-ban nem terheli vám, ez különösen az ékszereknél, és az elektronikai cikkeknél jelenthet egy kis megtakarítást.


Jelentős bevételi forrás továbbá az imolai Forma 1-es pálya, zarándokszerű látogatása, mivel a kiváló autóversenyző, Senna 1994-es halála óta százezrek keresték fel a tragédia helyszínét.






San Marino-i képek:




                                                                     San Marino 1985 - 2000


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése