Translate

2010. december 5., vasárnap

Andorra


Andorra



Andorra a Pireneusokban fekvő, Spanyolország és Franciaország által határolt mini állam. Hivatalos elnevezése Andorrai Hercegség, államformája parlamentáris társhercegség, de a köznyelvben csak zsebhercegségnek titulálják. 
Meglepő módon az egyik herceg a francia elnök, a másik, pedig a katalóniai püspök. Tehát a két hercegből egyik sem valódi.

A hegyi pásztorok, mások szerint a pireneusi dohánycsempészek országa volt, de néhány évtized alatt a középkori állapotokból virágzó országgá vált.

Hogy mikor telepedtek le itt a vad hegyek között az első őslakosok, nem lehet biztosan tudni.
A monda szerint az első lakos egy „királylány” volt, akit apja az öreg király, azért űzött el, mert az akaratos lány nem akart férjhez menni papa választottjához. A lányka hosszasan bolyongott a hegyek között, majd úgy döntött, hogy a völgybe letelepszik. Épített magának egy kis kunyhót, és ott tengette életét, nagyon nekibúsulva.

 Ma azt mondanánk, hogy depressziós lett és sürgős pszichiátriai kezelésre lenne szüksége, de a gyógyulást, minden medicina helyett, a vihar elől menedéket kereső pásztorlegény hozta meg számára. 

A rohamos gyógyulás hat gyermeket eredményezett, és innen ered az is, hogy Andorra ma, hat parókiára oszlik.

Az ország nevének eredetéről többféle elképzelésen vitatkoznak a nyelvészek. A legeredetibb magyar jelentése:

 „A hágó, ahol kapkodni kell a levegő után.”



Látnivalók:

A mini országot hatalmas, hegyek veszik körül, szinte elvágják a külvilágtól.  A hegykoszorú csak dél felé nyitott.
A völgyben szorosan összebújó házacskák látványa, egy festő palettájára kívánkozik. Órákig buszoztunk az alagutakkal szabdalt vad hegyek között, sokszor ki sem mertem nézni az ablakon.
Nem síkvidéki embernek való utazás volt.




Andorra la Vella a hercegség fővárosa és egyben a legnagyobb városa.   
Természetesen minden relatív, a méretei miatt nyugodtan hívhatnánk „főközség”-nek is.



A vámmentes elektronikai- és luxuscikkek óriási választéka várja a turistákat, autóval érkezők is örülhetnek az olcsó benzinnek, bár elég sok üzemanyagot el kell pocsékolni, mire találsz parkolóhelyet. Az egész város, hívogató kirakataival, olyan, mint egy szabadtéri pláza.




                                                                Választék az van



          Itt laknak az andorrai panelprolik


A buszunk visszafelé olyan volt, mint egy guruló bazár, mindenki mindent megvett, mert olcsó volt. Az akkor divatos elektronikai kütyük zsákszámra lapultak a csomagtartóban. 

Ha meguntad a bazári forgatagot és fogytán a vásárlásra szánt pénzed, érdemes egy kis időt szánni az eredeti Andorrára, a román stílusú kápolnák országára, ország jellegzetességeit jelentő félköríves kőhidakra (nem egy közülük ezeréves) a vad hegyi patakok felett, és a világ egyik legrégibb parlamentjére.


    A parlament




        A Margineda híd



                                               A San Juan templom


A fővárosban, és az országban élők nagy része nem is andorrai. A legtöbben spanyolok, franciák és portugálok, de élnek itt angolok, németek, afrikaiak, ázsiaiak is, és természetesen az andorraiak. 
A mintegy 12 000 andorrai polgár rendelkezik csak a hercegség útlevelével.

Az idegeneket voltaképpen megtűrik ebben a paradicsomban, ahol nincs vám, a szociális szolgáltatások kiválóak, a betegellátás ingyenes és a nyugdíj magas. Ezt olvasva nekem a vérnyomásom lesz magas.

Az andorraiak hivatalos nyelve a katalán. Az országban dolgozó több ezer spanyol már itt született gyermeke például sehol sincs nyilvántartva Spanyolországban. 
A szülők abban reménykednek, hogy Andorra egy szép napon mégiscsak megadja a gyermekeknek az állampolgárságot jelentő andorrai útlevelet, s így "igazi" andorraiak lehetnek. 
Ez azonban egyelőre csak remény, hiszen ahhoz, hogy valaki megkapja az állampolgárságot, legalább 20 évig kell élnie a kis paradicsomban, s legalább egy andorrai őst felmutatnia.



Gasztronómia:
 
Az andorrai konyha katalán jellegű, de jelentős a francia és az olasz hatás. Szeretik az olasz tésztákat és a különféle mártásokat. 
Néhány specialitás: cunillo (főtt nyúl paradicsom szószban), xai (bárány roston), trinxat (szalonna, burgonya és káposzta), escudella (csirkeszeletek kolbásszal és húsgolyókkal).



 Trinxat
  

A miniország lakói büszkén vallják: "Mi nem vagyunk sem spanyolok, sem franciák, mi andorraiak vagyunk."


                                                                                                                      Andorra 1990

6 megjegyzés:

  1. Köszönöm ,hogy gyönyörködhettem .
    Marcsi

    VálaszTörlés
  2. KEDVES PETER! KÖSZÖNÖM, HOGY GYÖNYÖRKÖDHETTEM! GYÖNYÖRŰ KÜLDEMÉNYEDBEN. CSODÁLATOSAN SZÉPEK. SZÍVÉLYES ÜDV! SZERETTEIDDEL EGYÜTT. SZÉP NAPOKAT KÍVÁNOK! INCI ÉS CS. 2012.09.08. 21:08 H ÓRA

    VálaszTörlés
  3. Kedves Péter, szuper a beszámoló, nagyon tetszett!! üdvözlettel, Linda

    VálaszTörlés
  4. Kedves Péter! Köszönöm a leírást. Nagyon tetszik. Nyáron autóval tervezzük az utat Mallorcara a lányomhoz és egy kósza gondolat foglalkoztat Andorra látogatásával is. Ehhez olvasok minden fellelhető anyagot. Főleg a hegyek között lévő utak szélessége, biztonsága érdekelne. Megköszönném segítségét. További szep napot: Mária

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária!

      A leírásomból is kitűnik, hogy 26 évvel ezelőtt voltam Andorrában, ezért az utakról érdemi felvilágosítást nem tudok adni. Mi akkor Lloret de Mar-ból autóbusszal mentünk a vadregényes úton, de veszélyhelyzetre nem emlékszem. Jó kirándulást! Szeretettel: Péter

      Törlés
  5. Köszönöm a visszajelzést, de ez elkerülte a figyelmemet. Mária

    VálaszTörlés