Translate

2010. október 2., szombat

Kenyai kalandok

Kenyai kalandok





Harambee (Dolgozzunk Együtt)

Kell némi vállalkozó kedv, na persze pénz is, hogy az ember Kenyát válassza úti céljául. Sohasem gondoltam arra, hogy a gyermekkoromban rongyosra olvasott afrikai vadászkalandok helyszíneit, valaha személyesen is láthatom, ezért fokozott várakozással készültem az útra.

Előzmények: 
A kötelező oltásról minden utazási iroda mást mond, végül is nincs kötelező oltás, de a sárgaláz ellen ajánlott. Malária ellen gyógyszert kell szedni, nálunk a Lariam-ot írják fel, melynek óriási hátránya a rengeteg mellékhatás és ráadásul még inni sem lehet.
Milyen nyaralás az, ahol a 40fokos melegben nem ihatok egy sört, este egy koktélt. 
Persze van megoldás: 
A Malarone nevű gyogyi mellékhatásai elhanyagolhatók és semmi absztinencia. Ezt is fel lehet íratni, igaz az ára kissé borsos, de megéri: 11000 Ft/doboz (12 db)
    A malária szúnyog - Anopheles mosquito

Helyfoglalás a repülőn: a közel 10 órás repülőút nagyon fárasztó, ezért célszerű azonos sorban, de a folyosó két oldalára kérni a jegyet, mivel így bármikor felállhatunk, kinyújtózkodni egy kicsit.

Megérkezés: 
Tanzániába, a Kilimanjaro reptérre érkeztünk, ahol vízumot kellett váltani. Itthoni tájékoztatás szerint 50$/fő, de aki el tudta magyarázni, hogy egy szafari keretében azonnal továbbmegyünk Kenyába, annak csak 30$-t kellett fizetni, az idegenvezető ugyanis kint várta a csoportot.  No de, ki törődik minden apró-cseprő dologgal, mikor nézheti a Kilimandzsáró hósipkás csúcsát. Fantasztikus látvány!!!

                                    A Kilimandzsáró hava

A kenyai határon ismét vízumot kellett váltani, a szokásos 50$ fejében. Itt egységes volt a vízumdíj, viszont nem fogadták el a 2000 év előtt kibocsátott US$ bankjegyeket és az €-t sem.  Ilyen tapasztalatok után már rezzenéstelen arccal hallgattuk, hogy módosul a szafari útvonal, és a korábbi esőzések miatt, a vadban sokkal gazdagabb Tsavo-West Nemzeti Parkot nem látogatjuk meg.

Látnivalók: 
A kenyai határtól külön dzsipekbe szálltunk, melyek teteje felnyitható, mint nálunk nyáron az autóbuszoknál. A szabadon élő vadállatok így közvetlenül is megfigyelhetőek. 
Egy dzsipben, a helyi sofőrön kívül 4-5 turista fért el. A csoportunkat négy külön kocsiba helyezték el, és mivel idegenvezető csak egy volt, ő mindig váltogatta a helyét a kocsik között. Ahol nem volt angolul tudó utas, ott hiába magyarázott a sofőr, elég jó angolsággal, nem sokat értettek, csak láttak, bár az sem semmi.
                                           Szafari dzsip
A szafári:  
Az Amboseli Nemzeti Parkot jártuk be, az autók csak a kijelölt úton közlekedtek és nem volt szabad kiszállnunk. A látvány csodálatos volt, bár más, mint a National Geographic felvételein. 
A távcső nagyon jó szolgálatot tett, szinte kézzelfogható közelségből lehetett tanulmányozni az állatok életét. 
Egész Kenyában tilos a vadászat, a törvény börtönnel fenyegeti az orvvadászokat.
Néhány alapszabály: 
Ha élni akarsz, soha ne állj a víziló és a folyó közé!
Éjjel ne hagyd el a sátrad!
Tudatosuljon benned, hogy a vadállatok szemében te nem turista vagy, hanem lehetséges vacsora!
Ha betartod a fő szabályokat, nagy esélyed van arra, hogy el tudod mesélni az élményeid.

              Békésen legelésző zebrák                                                                                                                             

                                Igazolványkép a hatalmas elefántbikáról

      Anya gyermekével

    
  Legelésző gazellák

Láttunk még vízilovakat, zsiráfokat, kafferbivalyokat, hiénát, varacskos-disznót, strucc családot, rengeteg majmot, színpompás madarakat, magányos gnút, és gepárdokat.
Ez külön érdekesség volt mivel a sofőr mondta, hogy a bozótosban csitát is láthatunk, persze, mi, akik Afrika ismereteinket Tarzan kalandjaival kezdtük, rögtön a majmot kerestük, csak később jöttünk rá, hogy gepárdokról van szó. / cheetah – gepárd / 
Sokat segített, hogy a gépkocsivezetők rádiókapcsolatban voltak egymással, és ha valaki észlelte a vadállatokat, azonnal hívta a többi autót is.       

                                              Ilyen állat nincs is.

A Kibo Lodge: 
Első éjszakánkat a vadon közepén fekvő Kibo Lodge-ban töltöttük. A lodge tulajdonképpen egy villanypásztorral körülkerített ősvadon jellegű terület, néhány központi épülettel és különálló sátrakkal vagy bungalókkal.



            Éjszakai szállásunk a vadonban

Kicsit tartottunk az éjszakától, a vadállatok üvöltésétől, de a turisták horkolásán kívül más zaj nem hallatszott, a reggeli madárcsicsergés már-már kakofóniába hajló intenzitása és sokrétűsége felejthetetlen volt.

                                         Egy hajnali rendbontó

Az afrikai éjszakai égbolt csodálatos látvány, mintha minden csillag a déli féltekén ontaná a fényét a legerősebben.
Több-kevesebb sikerrel próbáltuk felfedezni a különféle csillagképeket, a Dél Keresztjének a meghatározásában a vélemények megoszlottak.



Este a tábortűz mellett maszáj táncosok mutatták be művészetüket. Táncuk fő eleme, a helyből mindig magasabbra ugrálás, olyan magasságokat érnek el, hogy egy amerikai kosárlabdaedző csak ámulna. 
Ez a motívum, a hagyomány szerint, a vadászatból származik, a maszáj harcosok a magas fűben fel-felugrálnak, hogy idejében észrevegyék az oroszlánt. 
Egyébként, kiváló oroszlánvadászok, nem is olyan régen a felnőtté avatás befejezéseként, az ifjú harcosnak egy szál lándzsával meg kellett ölni egy oroszlánt, különben a törzs tagjai gyávának tekintették és megvetették. 
Mára felhagytak az oroszlánvadászattal és marhatenyésztésből, illetve főként kíváncsi turistákból élnek, szerencsére ma a férfivá avatásnak nem feltétele egy turista lándzsahegyre tűzése.
                                Maszáj táncosok között

A törzs férfi tagjai vörös lepelbe burkolódznak melynek célja a vadállatok elijesztése. A maszájok talán legelrettentőbb ékessége a gyakran tíz-tizenöt centiméterre is megnyúlt gyöngyökkel díszített fülcimpájuk, amelyet időnként lógva viselnek, ünnepibb alkalmakkor, pedig feltekerik a fülkagylójuk köré.
                                          Maszáj szépségekkel

A maszáj konyha felfedezésétől, már a reggelijük elijeszt, reggeli italuk ugyanis a fele-részt tejből, fele-részt marhavérből kevert turmix.  Ha sikerül ezen túltenni magunkat, a főételeiket ízletesnek találjuk, a gyümölcsök, egyszerűen fantasztikusak.
                                       Helyi gyümölcskosár

A szafari végén Nairobiba buszoztunk, a város nevének jelentése: „friss víz”, majd helyi járattal Mombasába repültünk. 
A főváros közbiztonságáról csak annyit, hogy a turisták előszeretettel nevezik Nairobbery-nek. / a főváros neve kombinálva az angol robbery – rablás  szóval /

A Beach: 
Szállodánk az un. Malindi Beachen található, ez Mombasától 110km. Az utak állapota a legrosszabb erdélyi utak minőségét is alulmúlták, a fenti távolságot, hatalmas döccenések közepette, 3,5 óra alatt tettük meg.
A szállodákat, kiválasztás előtt, érdemes megnézni az interneten, az árak között nincs érdemi különbség, mi egy kisebb, csendes, de magasabb színvonalú hotelt választottunk, amely telitalálatnak bizonyult.
Érdemes a medencék nagyságát, hangulatosságát figyelembe venni, mivel a tenger ill. itt az óceán állapota csak a helyszínen derül ki. Az Indiai Óceán itt, olyan piszkos, mocskos volt mintegy szennyvízcsatorna, fürödni nem lehetett benne. Az esti óceán látványa csodálatos, a homály jótékonyan eltakarja a koszt.

                                Naplemente az Indiai Óceánon

A Dream of Africa Hotel:






                                        Joseph a pincér barátom


Általános észrevételek: 
Legalább alapfokú angol tudás nélkül az utazás sokkal kevesebb élményt nyújt. A szállodánkban, pl. csak mi ketten voltunk magyarok, de az angoltudás nemcsak a napi rutinfeladatok / ételrendelés stb. /elvégzését könnyíti meg, de ami ennél sokkal fontosabb, a beszélgetések során megismerhetünk egy másik népet, egy másik kultúrát.
A kenyai emberek általában nagyon kedvesek, udvariasak, mindig mosolyognak, az idegenek is Jambo-val köszöntenek. Van egy kedves daluk, melyet szívesen énekelnek a vendégek köszöntésére. 
A dal itt fellelhető:  
http://www.youtube.com/watch?v=OWUUoRrC1U0

Egyszer Tuk-Tuk-kal bementünk a közeli városkába, és a mi kedvünkért kinyitották a helyi képzőművészeti biennále-t. A Tuk-Tuk egyébként Indiából, Dél-kelet Ázsiából származó, általában háromkerekű fedett kis jármű, mely nevét jellegzetes hangjától kapta.
Egy kisplasztika a biennáléról, kifejező címmel:
                                       A munka fájdalma
A szálloda tisztasága elsőrendű volt, ellentétben a településeken vagy az út mentén látottakkal. Soha nem értettem, hogy a szegénység miért párosul olyan gyakran az igénytelenséggel. Sajnos ez nálunk is fellehető jelenség.
Érdekes volt olvasni egy angol nyelvű falragaszt, amely arra kéri a turistákat, hogy ne osztogassanak cukorkát a gyerekeknek, mert a fogaik védtelenek a cukor okozta károsodástól. Lehet, hogy ezt nálunk is reklámozni kellene?
A világ több részén tapasztaltam, hogy ahol a természet bőkezűen bánik az emberrel, ott az ember általában lustává válik. Afrikában ez még annyiban is módosul, hogy rengeteg segélyszervezet támogatja pénzzel a Fekete Kontinenst, melynek nagy része eltűnik a korrupt politikusok, hivatalnokok zsebében, a köznép meg várja a támogatást, munka helyett. Akit érdekelnek a mai Afrika társadalmi, szociológiai viszonyai, az afrikai emberek mindennapi élete, Javaslom olvasásra:

Paul Theroux: Afrika, fekete csillag  című  könyvét.

Végül egy praktikus tanács. Trópusról hazaérkezve a csomagot, felbontás nélkül, tegyük ki egy éjszakára, az erkélyre, ha véletlenül valami belekerült a holmink közé, az a magyar téli fagy elintézi.
Kenyai képek:






                                                  Flamingók
              
                                    
                                                   Az ernyős akác




                                                  Varacskos disznó


                                                          
                                                   És itt a király

                                                                          Kenya by vinpet

12 megjegyzés:

  1. Csodálatos képek: Köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
  2. köszönöm a kellemes utazást :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszett, nekem is el kellene menni oda....! Köszönöm a sok szép élményt. Ildikó

    VálaszTörlés
  4. Csodálatos képek. Szép kirándulás volt!!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen a kellemes utazást , nagyon tetszett

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm az aranyos véleményeket.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, kedves Péter, Kenya kultúrált országnak tűnik,az afrikai viszonyokat figyelembe véve. A daluknak kellemes a melódiája. Üdv.: janosgyula

    VálaszTörlés
  8. Kedves Péter! Köszönöm , hogy megosztottad velünk az élményedet! Üdv:Róza

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm szépen Péter a bőséges látnivalót , a szép élményeket. További kellemes utazásokat.kellemes hétvégét kívánok Nektek .Klára

    VálaszTörlés
  10. Péter.!..Köszönöm szépen a Gyönyörű kirándulást....!!!
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés
  11. Hahner Erzsébet2015. január 14. 23:15

    Hasonló élményben volt részem 1982-87-ig, de Tanzániában.

    VálaszTörlés