Translate

2017. február 5., vasárnap

Madeira, Az apácák kanyonja

Az apácák kanyonja

Curral das Freiras név jelentése: az apácák istállója, vagy karámja, ugyanis a kanyon a fővárosban található Szent Klára (Santa Clara) kolostorban élő klarissza rendi apácák tulajdona volt, és ebben a sziklakatlanban legeltették az állataikat. 
A völgykatlan ideális menedékhely volt kalóztámadás esetére, hiszen gyakorlatilag megközelíthetetlen volt, csak egy hegyi ösvény vezetett oda. A völgyet a „sziget köldöke”-ként is emlegetik.
Az 1500-as években Madeira jelentősen megerősödött és meggazdagodott, köszönhetően a helyiek szorgalmának, és annak a ténynek, hogy nem voltak hajlandóak adót fizetni a portugál királynak. A szigetek körül portyázó kalózoknak már régóta fájt a foguk Madeira kincseire, de nem merték megtámadni a szigetet. 
1566-ban a kalózok egyesítették erejüket és egy több hajóból álló flottával megtámadták Funchalt. A támadás hírére az apácák a kanyonba menekültek, a püspök pedig elrejtette a kolostor kincseit, a legenda szerint, egy nemes ember sírjába. A kalózok elfoglalták a várost és a kolostort is, mivel sem a portugál király sem pedig a többi település nem segített Funchalnak.
A többiek irigyelték és vitatták Funchal fővárosi rangját, a király pedig „törlesztett” az adómegtagadás miatt. Szegény egyházfit a kalózok megkínozták, majd később megölték, de nem árulta el a kincsek rejtekhelyét, így azok ma is láthatóak. 
A csalódott kalózok kincsek és apácák híján elvitték a bort és a cukrot, ami nem fért bele a hajókba, azt az óceánba öntötték.

Pico do Serrado csúcs alatt fekvő Eira do Serrado kilátópontjáról fantasztikus panoráma nyílik a kanyonra. 
A falu hosszan nyújtózik el a völgyben a föléje emelkedő hatalmas, meredek, sziklás csúcsok védelmében. A házak helyenként a hegyoldalakra is felkapaszkodnak. A főtéren álló templom annak a kápolnának a helyén épült, melyet az apácák emeltek hálából, amiért sikerült átvészelniük a kalózok kegyetlen támadását.
A helyiek abból élnek, amit megtermelnek maguknak. Fő termék a gesztenye, amit mindenre felhasználnak, készítenek belőle, pudingot, likőrt és levest is.
Nem csak a látvány, de az út is felejthetetlen. Madeira az óceánból kiemelkedő vad hegyek és sziklák szigete.
Az eukaliptuszerdők között kanyargó szűk szerpentin utakon elfehéredett ujjakkal szorítjuk a buszban az ülések támláit, próbálunk mereven valami semleges pontra nézni, ja és teljes erőből működik a „zabszem effektus” is.
Egy-egy éles kanyarnál – más nincs is – a busz eleje belóg a szakadék fölé, csak a kerekek maradnak az úton, és még nem beszéltem a szituról, amikor szembe is jön egy busz. A kilátóhoz érve dicsérjük a sofőr ügyességét, mire azt feleli, hogy erre csak ügyes sofőrök közlekednek, az ügyetlenek már meghaltak. Milyen megnyugtató!

Egy kővé változott őslakos is vigyázza a völgy nyugalmát.


Nézzünk meg egy videót: 

https://www.youtube.com/watch?v=qRh3kScvLKc

                                                                            by vinpet


3 megjegyzés:

  1. Csodálatos lehet a táj , mámorosan szép , sajnos csak képen és filmekben láttam. Köszönöm Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy velem tartottál ezen a virtuális utazáson

      Törlés
  2. Mesés történet, mesebeli sziget, de majdnem a "világ vége". Köszönöm szépen az érdekes tájékoztatót. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés