Translate

2016. július 7., csütörtök

Lappföldi Wellness - Wellness in Lapland

Lappföldi Wellness

Test-lelki kikapcsolódás egy „mökkiben”

Minden finn ember vágya, hogy legyen egy mökkije”, azaz egy kis nyári lakja, ahová el tud menni egy kis szellemi feltöltődésre.
A mökki a természet közelségének jelképe, a finn ember itt érzi szabadnak magát.
Ezek a „kis házikók” általában rönkfából készülnek, a nagyobb ház mellett mindig találunk egy kisebbet is, ez a szauna, melyből egy kis ösvényen szaladhatunk le a tóhoz.
A mökki 6-8 fő részére kényelmes elhelyezést biztosít, a jól felszerelt nappali mellett két szoba, és tetőtér is tartozik hozzá. Természetesen van fürdőszoba is egy belső szaunával.Itt lehet igazán élvezni a csöndet, és csodálni a természet színeit.
Így néz ki egy igazi finn mökki.



Készítettem erről is egy videót: 


A finn szauna:
Az köztudott, hogy szinte minden házban és lakásban van szauna. A finn szaunázási módszer nálunk úgy honosodott meg, hogy rákvörösre hevítjük a testünket a forró gőzben, majd beleugrunk a hideg vízbe, és ha túléljük, akkor nagyon egészségesek vagyunk. 

Mit is mondanak az orvosok minden strandidény előtt?
„Felhevült testtel ne ugorjunk bele a hideg vízbe, mert szívbénulást kaphatunk!”

Természetesen vannak edzett, sportos emberek, akik fokozatosan hozzászoktatták magukat ehhez a sokkhatáshoz.
A finnek nagy része nem ezt teszi, főleg a sarkkörön. Ha a farkasordító hidegben, csontig átfagyva hazaér, akkor az első dolga, hogy a szaunába menjen egy kicsit kiolvadni, tehát a sorrend fordított.
Ez a mökkihez tartozó különálló szauna.


A tóparton találhatunk egy csónakot is, és engedély nélkül horgászhatunk, de nem szabad orsóval ellátott botot használni. A mi tavunkban csak kisebb halakat fogtunk.
Itt minden eszköz, szerszám rendelkezésre áll és szabadon használható, az elvárás az, hogy csinálj rendet magad után.
Itt szinte minden fából készül, asztalok, székek, de még a belső csillár is, szerencsére a TV nem.


Lappföld területén a hatalmas erdőségek láncolatát csak a számtalan kisebb-nagyobb tó szakítja meg. Finnországot az ezer tó országának szokták nevezni, de valójában közel 200 ezer tó található itt. 
Az erdők magánkézben vannak, de vadászni, bogyókat gyűjtögetni mindenkinek szabad, de nem kereskedelmi mennyiségben. Vigyázat, az ország jelképe, a rénszarvas nem vadászható, no nem a szimbólum jelleg miatt, hanem mert minden rénszarvasnak van gazdája. 
A szabadon kószáló rénszarvascsordák egyfajta rideg-tartásban élnek, előszeretettel legelésznek az autóutak mentén, de gyakran az úton is szembejönnek. 
Év közben akár száz kilométert is elkóborolnak, de a párzási időszakra hazaballagnak. Ugye milyen rendesek! Semmi csapodárság.

Azt mondják a helyiek, hogy a rénszarvasoknak több joga van, mint egy embernek. Nem lehet őket semmivel sem zavarni, mert a stresszes rénszarvas húsa rágós lesz. Lehet, hogy a kannibálok is ezért hagytak fel a fogyasztásunkkal???
Talán nekem is engedélyt kellett volna kérni, hogy lefotózhassam őket?


Velük ellentétben a közepes termetű lóhoz hasonlító jávorszarvas szabadon vadászható. Hatalmas méretük miatt a közlekedésre is veszélyesek, erre jelzőtábla hívja fel a figyelmet. 
Ha ilyennel találkozol, és elkerülhetetlennek tűnik az ütközés, jobban jársz, ha a hatalmas monstrum helyett az út-menti árkot választod.

Egyéb érdekességek:

A lappföldi sámán:
Egy szigeten él a rejtélyes varázsló, aki egy különleges folyadéktól transzba esve megmondja a jövendőt.
A recept: rénszarvasokkal etess meg egy csomó gyilkos galócát, ez nekik nem árt, mivel a szervezetük kiválasztja a méreganyag jelentős részét, csak annyi marad a vizeletükben, ami a sámán kábulatához szükséges. Egyszerűsítve a sámán a rénszarvas pisitől látja a jövőt.
Állítólag, ki is lehet próbálni a mágikus italt, de mi nem vállalkoztunk erre, de most, hogy hónapok óta nincs ötös a lottón, talán érdemes lett volna megfontolni.

A rákivászat:
A sarkvidéki nyár egyik látványos eseménye.
Nem sajtóhiba, és nem turmixolják össze a rákokat. Egyszerűen arról van szó, hogy rákocskákat esznek, és hozzá vodkát isznak, később a rákocskákra már nincs is szükség. Nem tudom, hogy mi az első díj, de valószínűleg egy nagy üveg vodka vagy ingyenes detoxikálás.


A finn spitz vadászkutya: 
Az elegáns megjelenésű, vöröses bundájú kutyával elsősorban siketfajdra vadásznak. A kutya vadász előtt haladva keresi meg és követi zsákmányát, egészen addig, amíg a madár egy fára nem telepedik. Szegény siketfajd a fán ülve biztonságban érzi magát, csak a folyamatosan ugató kutyát figyeli némi kárörömmel, így nem veszi észre a közeledő vadászt.
Ugató madarászkutyának is hívják, mivel a vadon élő madarak, kifejezetten a fajdok ügyes vadásza.
Északon még hivatalos ugató versenyeket is tartanak, a győztes az ugatók királya, a "King of the Barkers" címet nyeri el. Bár elsősorban szárnyasra vadásznak vele, rénszarvasra és medvére is használják, ami a kutya méretét tekintve lenyűgöző teljesítmény.



Egyéb:
Finnországban rengeteg különféle bogyó terem szabadon, az erdőkben. Thaiföldről jönnek vendégmunkások, akik a bogyószedésből támogatják az otthoniakat, és még a repülőútra is telik, annyira megéri.
Nagyon kifizetődő a gombaszedés is. Hatalmas telepeket lehet találni, néhány perc alatt három étkezésre valót szedtünk, négy főre.


Az erdőben járva, kis menedékházakat is lehet találni, melyhez fáskamra és illemhely is tartozik. Az erdőjáró turisták nyugodtan eltölthetnek itt egy-két éjszakát.


Aki szeretne a szabadban éjszakázni, arra is van lehetőség.


Lappföldre érdemes ellátogatni a rövid nyári időszakban is, a szinte érintetlen természet látványa megér mind fáradságot. A finn emberek a látszólagos zárkózottságuk ellenére, barátságos, vendégszerető emberek, szívesen fogadják a látogatókat.


  
                     Lappföld                                            Készítette: vinpet

8 megjegyzés:

  1. Kedves Péter! Köszönöm szépen ,ismét gyönyörűséggel kápráztattál el ..,és nagyon sok érdekességgel .:-)
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés
  2. um lugar maravilhoso !!
    encantador..
    :o)
    http://elianeapkroker.blogspot.com.br/

    VálaszTörlés
  3. Finnország. maga az északi "Kánaán". Köszönöm izgalmas tájékoztatódat. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Péter! Nagyon érdekes értékes beszámolót. További kellemes utazásokat kívánok. Sok szertettel Klára

    VálaszTörlés