Translate

2016. április 5., kedd

Kirándulások Madeirán 2. rész

Kirándulások Madeirán 2. rész


Camara de Lobos:

Funchal központjától mintegy 9 kilométerre, nyugatra, terül el a festői kis halászfalu, Camara de Lobos, mely szinte egybeépült a fővárossal, csak a Ribeira dos Seccoridos patak torkolata választja el.
Ebben a kis faluban élt Madeira egyik felfedezője és későbbi kormányzója Zarco kapitány.

Ő és kapitánytársa, Teixeira, nevezte el Camara de Lobos-nak (fóka-lak) mivel rengeteg fóka sütkérezett a sziklazátonyokon.
Madeira címerén ma is a már kipusztított fókák képe látható.


A város ma Madeira második legnagyobb települése, a lakosság főként halászatból és hajóépítésből él, de egyre jelentősebb a turizmus is. A helyi kikötőben építették fel Kolumbusz hajójának, a Santa Mariának a mását is, amely Funchalban szállítja az időutazásra vágyó turistákat.
Camara de Lobos leghíresebb vendége Winston Churchil volt, aki a természet szépségétől és a madeirai bor ízétől elvarázsolva számos akvarellt festett. Nevét a város főutcáján elhelyezett emléktábla örökíti meg.
Madeirai gyógyüdülései alkalmával még Sissi császárnő is meglátogatta a városkát. 




A Cabo Girao („Visszafordulás foka”):

A sziget egyik legnevezetesebb turistalátványossága, a világ második legmagasabb, tengerbe szakadó sziklafala. (a legmagasabb Hawai szigetén található)
A sziget déli partján emelkedő domb meredek sziklafallal törik a tengerbe. A fal legmagasabb pontja 580 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé.
A fennsíkon lévő üvegjárdás kilátóról ellátni egészen Funchalig. (Skywalk)
A szerzetesek terasza:
Kicsit lejjebb, egy alacsonyabb sziklafal tövében van egy kis terasz is, melyet sokáig a Jézus Társaság (Companhia de Jesus) tagjai műveltek.
Róluk nevezték el a teraszt Fajã dos Padresnek.
Korábban csak a tenger felöl lehetett megközelíteni, ma a tengerpartról egy panorámás, üvegkabinos felvonóval közelíthetjük meg a sziklafal tetejét. 






Porto Moniz:
A vulkáni sziklák szabdalta, vad tengerparton kialakított természetes medencék hideg vízében úszkálhatnak a bátor turisták. Bár, így kora-tavasszal szerintem csak a skandinávok merészkednek az óceán igen csak friss vizébe.





Még szélcsendes időben is félelmetes a szikláknak csapódó víz tajtéközöne, képzeljük el, milyen lehet viharban.



Mindenesetre fantasztikus látvány a szabálytalan alakú lávamedencék vad szirtekkel övezett tagoltsága, és ahogy a dagály idején felcsapódó hullámok feltöltik a medencéket.




Érdekes formájú sziklaképződményeket is láthatunk. Az alábbi képen mintha két kővé dermedt békát látnánk, akiket az óceán sós ízű csókja sem tud életre kelteni.


Ribeira Brava:

A város névadója, a Vad-patak (Ribeira Brava) itt torkollik a tengerbe. Ilyenkor kevés a víz benne, de áradások idején a teljes meder megtelik.


A Szent Benedekről elnevezett templom (Igreja de São Bento) jellegzetessége a kék-fehér csempekockás torony, melynek tetején díszeleg a portugál felfedezők szimbóluma, az armilláris gömb. Ez a sziget legrégibb egyházi épületeinek egyike: alapkövét 1440-ben tették le.
Az armilláris gömb, vagy armilláris szféra (régiesen: gyűrűs teke) egy körgyűrűkből álló csillagászati eszköz, amit főleg az ókorban és a középkorban használtak.
Szokták az égbolt modelljeként is emlegetni. A reneszánsz időkben az armilláris gömbök a bölcsesség, a tudás és a hatalom szimbólumai voltak.






Állítólag az oltár főalakja mindig az aktuális pápa szobormásolata. Lehet, hogy ez a gyerekkori képe Ferenc pápának.

Sao Vincente:

Madeira északnyugati részén található a kedves kis falucska, Sao Vicente. A kikövezett utcácskákon sétálgatva olyan érzésem van, mintha egy svájci faluban lennék. 



A Szent Vince templom belülről is gyönyörű. A mennyezetfreskón Szent Vincét láthatjuk, amint megáldja a róla elnevezett települést. 



A templom előtti, fekete-fehér mozaikon a templom restaurálásának időpontját jelző 1943-as évszám, valamint a szent halálának évszáma látható. A templom melletti kis temető némelyik sírja több száz éves.



A Pico da Cova dombon egy óratornyot építettek a Fatima-i Szűzanya tiszteletére. A torony földszintjén kis kápolnát is láthatunk.

További információt itt találsz a kegyhelyről:




A levadák:

A levadáknak nevezett épített csatornák behálózzák az egész szigetet.
Ezt a gigantikus öntözőrendszert eredetileg a cukornádültetvények vízellátására építették,ma elsősorban a banánültetvényeket látják el friss esővízzel. Egyébként Madeirán minden esővízzel működik, az van a hálózatban is, természetesen tisztítva.
A csatornarendszer mellett kiépített sétautakról csodálatos panoráma nyílik a szigetre. 




Nézzünk meg egy videót:


               2016                                                      Made by vinpet

3 megjegyzés:

  1. Csodálatos összeállítás. Az információk külön dicséretet érdemelnek.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Péter! Csodás összeállítás csodás képek további kellemes utazásokat kívánok , hogy részünk legyen az értékes és szép élményekből. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés