Translate

2014. május 26., hétfő

Skót kastélyok


Skót kastélyok

Skóciában, az egy főre eső kastélyok száma biztosan a legmagasabb a Földön. A kastélyokban általában szellemek is tanyáznak (majdnem azt írtam, hogy élnek). 
 A ködben úszó, sok száz éves kastélyok kapcsán szellemekről, megmagyarázhatatlan jelenségekről és különös hangokról is suttognak.Ezen a vidéken szinte minden útszéli kőhöz kötődik egy legenda.
A kastélyok gyönyörű parkokkal körbevett, hosszú bevezető úton megközelíthetőek meg, a tavasztól késő őszig zöldellő réten, békésen legelő különleges tehenek és hófehér gyapjút viselő birkák fogadják az idegent. 
Különleges látvány a skót felföldi marha, a szarvasmarha egyik ősi típusú fajtája.  Skót neve Kyloe. 

A kastélyok általában magántulajdonban vannak. 
A legtöbbnek még magánhadserege is van, persze nem készülnek háborúra, inkább a különféle parádékon kápráztatják el a nézőket.





A kastélyok hatalmas parkjait, a hagyományoknak megfelelően „pávák” őrzik, ha idegen tévedne a felségterületükre, éktelen rikácsolással riasztanak.




A látogatókat kiltbe öltözött portás fogadja.


A Blair kastély:

A Blair Atholl község mellett található kastély impozáns fehér falai már messziről felkeltik az utazók figyelmét. A kiterjedt legelőkkel és erdőkkel körülvett kastély építését 1269-ben John I Comyn Banedoch lordja kezdte el.
A legutolsó jelentős átépítésére 1860 -70 között került sor a Atholl hetedik hercegének rendelkezésére. A kastély tulajdonosa a Murray család a jelenlegi családfő John Murray Dél-Afrikában él.
A többször el-, illetve visszafoglalt kastély stratégiai elhelyezkedése miatt évszázadokon át rendkívül fontos szerepet játszott a skót történelemben.

Az épület egyébként Skócia leglátogatottabb emlékműve, maga Viktória királynő is szívesen időzött itt, bár nem vitte túlzásba, a történetírók szerint előfordult, hogy két évig készültek a fogadására, és végül egy éjszakát töltött itt.


Az egyik tulajdonosnak Sir John Stewart-nak, a pajzsán a „Szerezz vagyont és töltsd meg a börtönöket” felirat volt.
A legenda szerint ő volt az, aki whiskyt, mézet és a zabpelyhet kevert a lázadó vezér Macdonald ívó kútjába, akinek annyira ízlett a kútvíz, hogy hamarosan leittasodott, és könnyedén elfogták. 
A híressé vált és ma is kapható keverék ital neve Atholl Brose.
Az elegáns termeken végighaladva megcsodálhatjuk a gazdag fegyvergyűjteményt, a vadásztrófeákat és a Murray család évszázadok alatt összegyűjtött kincseit.





A fakazettás mennyezetű bálteremben a világ minden tájáról összesereglett skót dudások is összemérték tudásukat.





Állítólag a Blair kastélyban is kísért Skócia egyik legismertebb szelleme, a Szürkeruhás Hölgy
A hölgy eredetileg Edinburgh közelében található Shieldhill Kastély kísértete, de több más kastélyban is látni vélték. Én sajnos nem találkoztam vele.
A története a következő: a kastély egykori tulajdonosának családtagjaként titkos viszonya volt az egyik inassal. A rangbeli különbségek miatt, a lány öngyilkos lett az egyik szobában, és mind a mai napig „bosszantja”, ha meg kell osztania szobáját az itt megszállókkal. Nem véletlen tehát, hogy az ő szobáját kínálják a legborsosabb áron.

A Scone palota:

Egykor a Scone nevű városkában koronázták meg a skót uralkodókat, ezért az ország fővárosának tekintették.



Itt láthatjuk a Moot Hill-t, melynek neve azt jelenti: „A hely, ahol az igazság tétetik”.
Kenneth MacAloin király az első fővárost megalapítva itt helyezte el a korábban már említett skót koronázó követ, és melyet később I. (Nyakigláb) Edward hadi zsákmányul magával vitt, ezzel is jelezvén uralmát Skócia fölött.  Ma a másolatát láthatjuk itt.
A kastélyparkjában a különleges szépségű Douglas-fenyők, melyek David Douglas botanikusról kapták nevüket, aki itt született. 
 


A korabeli eleganciát tükröző, fényűzően berendezett kastélyban kontinens egyik legértékesebb elefántcsont-gyűjteménye tárul elénk.
A szalonban a Sir Lancelot Carnegie által brit nagykövetként Oroszországban elejtett és kitömött kétméteres medvét csodálhatjuk meg.



http://www.youtube.com/watch?v=-1XTafNQHiQ

https://www.youtube.com/watch?v=ZI1gXf3lVFs

                        Skócia 2013              made by vinpet

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm gyönyörü tájak és igen értékes az utibeszámoló

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen , ezt a szép élménybeszámolót Nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
  3. A maga nemében egzotikus, szép vidék.Köszönöm szépen, üdv.,janosgyula

    VálaszTörlés