Translate

2013. május 10., péntek

A Skót Felföldön


A Skót Felföld /Highland/


Inverness:
A Ness folyó torkolatánál fekvő Invernesst a Skót-Felföld fővárosának tartják.
Nyugat-Európa leggyorsabban növekvő városa: lakossága várhatóan megduplázódik a következő harminc évben.


Loch Ness rejtélye:
A skóciai Inverness város közelében él a Loch Ness, azaz a Ness-tó titokzatos lénye, Nessie.
A Loch Ness világhírnevét ennek a legendás szörnynek köszönheti, amely sokak szerint a tó sötét mélyén él.
Sokan a képzelet szülöttének tartják a szörnyet, amit a helyiek turistacsalogatóként találtak ki, hogy látogatókat csábítsanak eme távoli vidékre, de tudni kell, hogy a lény első írásos említése Kr. u. 565-ből származik.
A történet szerint Szent Kolumba visszaűzött egy nagy bestiát a tó vizébe, amely megtámadott egy helyi lakost.
Nézzük először a természeti adottságokat!
A tó Great Glen-ben, azaz a Nagy Völgyben fekszik, az Északi-tengert az Atlanti-óceánnal összekötő Kaledón-csatorna része.
Víztartalmát tekintve Nagy-Britannia legnagyobb tava, mélysége eléri a 250 métert. Hét folyó táplálja, de csak egyetlen kifolyása van, a Ness folyó.


A tó keletkezésének legendája:
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyógyító forrás egy virágzó völgy felett. A forrás vize a druidáktól kapta gyógyító erejét, a titka azonban az volt, hogy egy kődugóval el kellett zárni, ha már nem használták vizét, különben elveszítette csodatevő hatását.
Egy nap aztán egy anya jött el a forráshoz beteg gyermekével. A csecsemő nehéz volt a törékeny asszony számára, ezért gyékényre fektette a hegy lábánál, és megindult a sziklába vágott ösvényen.
A forráshoz érve kihúzta a kődugót, s megtöltötte korsóját a bőségesen előcsobogó varázslatos vízzel.
Ekkor azonban meghallotta gyermeke keserves sírását, megijedt, és sietősen visszatért a hegy lábához és megitatta a gyógyító folyadékkal lázas kisfiát. És láss csodát: a beteg lázrózsái lehervadtak és mosolyt ült ki arcára. A megkönnyebbült anya hazatért.
Az asszony azonban siettében elfelejtette lezárni a forrást! A sziklából előbugyogó varázserejét veszített víz idővel megtöltötte a völgyet, s így jött létre a Ness-tó, azaz Loch Ness.
A Skóciában lévő nagyjából 500 édesvizű tó közül háromban látták Nessie-t. Mind a három tó nagyon mély, és partján erdeifenyők állnak.


Az elmúlt hetven évben többször is kutatták „tudományosan” a szörny létezését. Az első komoly kísérletet 1934 júliusában Sir Edward Mountain szervezte.
Mindent bevetettek, ami abban a korban rendelkezésre állt: folytak víz alatti kutatások, éjjel-nappali figyelő-szolgálatot szerveztek, de alkalmaztak radart és szonárt (hangradar) is. Mindezek egy gyorsan mozgó, nagyméretű objektumot jeleztek különböző mélységekben.
Elképzelhető, hogy Nessie egy rég kihaltnak tartott dinoszauruszfaj? Nem valószínű, hogy egy sok példányból álló népesség fennmaradhatna és elrejtőzhetne egy ekkora tóban.
A tó halállománya kicsiny, vize teljesen átlátszatlan, ezért alkalmatlan víz alatti vadászatra. Mások azt feltételezik, hogy a tó mélyén egy alagút vagy hasadék van, és ezen át Nessie szabadon közlekedhet a tó és az óceán között. Ezt geológusok cáfolták: az áramlatoknak érezhetőnek kellene lenniük.
A zoológusok véleménye szerint egyébként bármilyen élőlény is csak akkor maradhat fenn, ha legalább tíz egyed él a populációban, így ha létezik, valóban nem csak egy Nessie él a tóban.
Több elmélet is létezik arról, hogy mi a szörny: óriási meztelen csiga, angolna, vidra vagy fóka. A legtöbben azt hiszik, hogy egy őslényről van szó, mely évszázadokkal korábban, az északi féltekén élt, és melyet már többször látni véltek máshol is. 
Mindmáig nincs azonban tudományos bizonyíték, ami a szörny létezését igazolná, a fényképek sem tudták meggyőzni a szakértőket. 
Lessük meg Nessie-t!


Rengeteg nevetséges expedícióra is sor került már.
Egyszer egy komoly japán expedíció vezetőjéről kiderült, hogy egy tokiói bárénekesnő, bár valóban Nessie rajongó, egy német iparmágnás pedig zsemlemorzsát szórt szét csalétekül a vízfelszínen és közben Beethoven VI. szimfóniáját játszotta. Már szóba került egy hatalmas egérfogó megépítése is.
A tó mentén, minden a szörnyről szól. Drumnadrochit nevű falu, Loch Ness és a szörny „fővárosa”. A faluban mindjárt két múzeum is van, s mindkettő a tóval és rejtélyes szörnyével kapcsolatos kutatásokat és elméleteket mutatja be.
Rengeteg, Nessie-vel díszített ajándéktárgyat vásárolhatsz, részt vehetsz „szörnyfigyelő” hajóúton is, és ha kellő mennyiségű whiskyt fogyasztottál, nagy esélyed van, hogy megjelenik számodra.
565 óta szemtanúk ezrei vélték látni a lényt, de igazán meggyőző erejű bizonyítékot, azaz fotót vagy filmet még senki nem tudott prezentálni az állítólag hosszú nyakú, fura dinoszauruszra emlékeztető Nessie-ről.

Nekem sikerült lefotózni Nessie-t, most megosztom Veled ezt a világszenzációt!!!!

Készítettem egy videót is: http://www.youtube.com/watch?v=KYZDqF-OJ_g


Urquhart vára:
Pontosan nem tudni, hol állt, de feljegyzések bizonyítják egy vár létezését ezen a helyen, az 1200-as évek elején.
1692-ben szinte teljesen lerombolták III. Vilmos angol király csapatai, akik a jakobita erők ellen védték a várat.  Az utasítás úgy szólt, hogy a vár nem válhat jakobita erősséggé.
A jakobita szó a „Jakab”-ból, azaz a „James”-ből származtatható, amely igen népszerű volt a Stuart királyok körében. Voltaképpen II. Jakab száműzött brit uralkodónak és utódainak híveit nevezték  jakobitáknak. Jelképük a fehér rózsa volt.
A várat nem építették újjá, romokban maradt. A helyiek a kövek egy részét építőanyagnak hordták el, ami megmaradt, azt pedig a természet bomlasztotta tovább.
Urquhart várának impozáns romjai a Felföld egyik leglátogatottabb és legtöbbet fényképezett turistaattrakciója.
A festői maradványok közvetlenül a Loch Ness partján magasodnak, sokan innen lesik a szörny felbukkanását. 


Trossachs Nemzeti Park:
A Dél-Skócia és a Felföld határán elterülő Trossachs Nemzeti Park hanga borította hegyei és az itt fekvő Loch Lomond, az ország legnagyobb és leghíresebb fjordszerű tava már régóta kedvelt úti cél a turisták körében. 
Ezen a vidéken élt a térség Robin Hoodhoz hasonlatos skót népi hőse, Rob Roy, a felföldi pásztorfiú.


Fort Williams:
Itt található a Ben Nevis whisky lepárló, amely a hegycsúcsból lerohanó lágy vizekből készíti Skócia kedvenc italát, ragaszkodva a hagyományos gyártási folyamathoz
A Ben Nevis Skócia és egyben az egész brit szigetvilág legmagasabb pontja. 
Neve a kelta nyelvben „dühös, mérges” vagy „a mennyország hegye” jelentésekkel bír, és az eredeti kelta Beinn Nibheis angolosításából keletkezett.
Érdekessége, hogy formája szerint a helyiek Tehénhegynek hívják. A hegy nyugati és déli oldala 1200 métert emelkedik ki mintegy 2 km-en keresztül a Glen Nevis völgyéből.
Fort William a hegy lábánál terül el. Gyönyörű, barátságos kis tengerparti városka, aminek érdekessége, hogy a tenger „benyúlik” a patkó alakban őt körülvevő hegyek közé.
Itt található a híres Ben Nevis whisky üzem. A lepárlót még 1825-ben alapította Long John McDonald, aki büszke volt rá, hogy az ő whiskyje lett Viktória királynő kedvenc nedűje.
A skótok szerint máshol is lehetne skótwhiskyt gyártani, ha meg lehetne oldani néhány skót hegyi-patak, némi felföldi tőzeg és tiszta skót levegő helyszínre szállítását, s ha minimum 3 évig és 1 napig tudnák érlelni azt.
A lepárló ma japán tulajdonban van.
A gyártási folyamat megtekintése után, megkóstolhattuk az isteni nedűt skót módra, ami azt jelenti, hogy a poharat szinte csak bekenték whiskyvel.


Nézzünk meg egy videót a Felföldről: 

                                                                                             by vinpet



13 megjegyzés:

  1. Sok mindent átfogó, érdekes beszámoló és gyönyürű fotok!
    Cecilia

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes volt a képsor, és az ismertető hozzá.Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük szépen az érdekes beszámolót.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen érdekes tájékoztatódat, a szép képeket és videókat. Az első videó háttér-zenéjében mintha Nessi tüsszögését hallottam volna,... lehet, hogy megfázott... Üdvözlettel:janosgyula

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nessie köszöni jól van, várja a turistaszezont.

      Törlés
  5. Péter! Nagyon szépen köszönöm a csodálatos képsort. Szép napokat! Margo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett, folytatása következik.

      Törlés
  6. Köszönöm lebilincselő az ismertetés a hozzáfüzött legendákkal és képek is csodálatosak. Üdv. Irén

    VálaszTörlés
  7. A maga nemében egzotikus vidék, köszönöm szépen. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm az érdekes beszámolót. " szép a szörnyed". A táj gyönyörű és a romos várak is izgalmas kalandokat rejtenek. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés