Translate

2012. január 30., hétfő

Általános tudnivalók mediterrán és trópusi utazók számára


Általános tudnivalók mediterrán és trópusi utazók számára

Egészség, higiénia:

Soha ne igyál a csapvízből, fogmosásra is palackozott vizet használj, ha zuhanyozás közben a szádba megy a víz, öblítsd ki pálinkával vagy antibakteriális szájvízzel. 
Ügyelj, hogy a koktélodba kerülő jégkocka is tisztított vízből készüljön.



Este lefekvés előtt igyál, legalább½ deci égetett szeszt, gyomor fertőtlenítés céljából. 

Vigyázat, a folyamatos vedelés nem fertőtlenít!



A mosdó és a kád lefolyószelepeit használat után mindig zárd le, mert ezen keresztül feljöhetnek a csótányok.


Gyümölcsöt lehetőleg hámozva egyél, vigyázz, ha a csap alatt mosod le, csak rontasz a helyzeten. A szállodai svédasztalról bátran fogyaszthatsz mindent.

Lefekvés előtt, hajtsd fel a takaródat és ellenőrizd, hogy nincs-e valamilyen bogár a lepedődön.

A ruhádat gondosan rázd ki mielőtt felveszed, a cipődet a sarkánál fogva ütögesd a földhöz.

A gekkóktól ne félj, elpusztítják a szúnyogokat, és a legyeket.


Indiában soha ne taposs el semmilyen rovart a helyiek szemeláttára, mert hisznek a reinkarnációban, és lehetségesnek tartják, hogy éppen egyik rokonuk lapul a talpad alatt.






Ne sétálj magas fűben, lehetőleg a kijelölt ill. a kitaposott úton menj. Ha valaki megy előtted, tarts két-három lépés távolságot, így az általa esetlegesen felzavart kígyót időben észreveheted.



Hazaindulás előtt mindent pakolj ki a bőröndből és egyenként, minden darabot ellenőrizve és kirázva pakolj be.
Téli időszakban hazaérkezéskor ne csomagolj ki, tedd a bőröndjeid egy éjszakára, az erkélyre vagy más hideg helyre, hogy a véletlenül hazahozott rovarok elpusztuljanak.

Gyógyszerek, oltások:

A kötelező oltásról minden utazási iroda mást mond, de a sárgaláz és fertőző májgyulladás elleni oltás több országban ajánlott. 

Alapszabály: feleslegesen ne oltasd be magad, ha pl. Rióba mész, szükségtelen az Amazon menti őserdők felfedezőinek oltásait beadatnod. Először is egészségtelen, másodsorban iszonyú sokba kerül. 




Malária ellen feltétlenül gyógyszert kell szedni!

Nálunk előszeretettel a Lariam-ot írják fel, melynek óriási hátránya a rengeteg mellékhatás és ráadásul még inni sem lehet. Milyen nyaralás az, ahol a 40°-os melegben nem ihatok napközben egy-két sört, este, pedig néhány koktélt.

Persze van megoldás: A Malarone nevű gyogyi mellékhatásai elhanyagolhatók és semmi absztinencia, igaz az ára kissé borsos, de megéri.



 
Ha a sok szesztől, vagy a szokatlan kajáktól égni szokott a gyomrod, semmi esetre se vigyél magaddal szódabikarbonát, mert könnyen kábítószernek nézhetik.
Az általánosan szedett gyógyszereidből vigyél néhány nappal többre elegendőt is biztonsági tartalékként.
Vigyél magaddal elektromos szúnyogirtót, chemotox-ot, és rovarcsípés kezelésére alkalmas kenőcsöt.

Alapgyógyszerek: hasmenés elleni, gyomorfertőtlenítő, antibiotikum, fájdalom és lázcsillapító, görcsoldó, sebtapasz és fertőtlenítő.

A Fáraó átka:

Ezzel a névvel illetik azt a hasmenéses betegséget, amelyet sok európai elkap Egyiptomban még akkor is, ha betartja az óvintézkedéseket. Talán az ételek másféle baktériumflórája okozza, talán a konyhák higiénés körülményei, mindenesetre sok utazót elér ez a kór. 
Hasmenés, amely akár napokig is eltarthat - ellene kevéssé jó a hazai hasfogó vagy széntabletta.

Antinal néven kapható a patikákban 5 egyiptomi fontért (ez 2010 januári ár) az a gyógyszer, amely kifejezetten ezt a problémát orvosolja.

Ha ennél drágábban akarják eladni a gyógyszert, induljunk el kifelé az üzletből, gyakran megesik, hogy ilyenkor utánunk szólnak, és mégis ideadják a hivatalos, 5 fontos (170 Ft-os) áron - ők sem akarnak üzlet nélkül maradni. Ha mégsem, akkor sincs gond, mert körülbelül 50 méterenként van patika.

A kapszulát előírás szerint szedjük, érdemes a megkezdett dobozt végig szedni, és venni egy-két dobozzal hazavitelre is, mert előfordulhat, hogy a tünetek otthon jönnek elő, vagy újulnak ki, és sok utazó tapasztalata az, hogy a magyar orvosok tényleg tanácstalanok, a hazai készítmények nem mindig jelentenek gyógyírt a problémára. 
Nem egyszer előfordul, hogy Egyiptomból hazatérők később más utazókkal hozatnak maguknak ebből a készítményből, mert a hasmenésüket más nem állítja meg.

Hasznos lehet, ha az utazás előtt 2 héttel elkezdesz szedni probiotikumot, ami ampullás kiszerelésben többféle is kapható a patikákban. Napi 2 ampullányi elfogyasztásával erősíti a belekben lévő védő baktériumflórát, így nagyobb eséllyel kerüli el az egzotikus ételek által okozott kellemetlen tüneteket.

Biztonság:

Ne váltsd át egyszerre az összes pénzed helyi valutára, és ne vidd magaddal. Lehetőleg tartsd a szobai széfben vagy a bőröndben, több helyre elrejtve és gondosan bezárva.

A lopások legnagyobb része a megérkezés utáni első 24 órában történik, amikor az utazó a legjobban ki van szolgáltatva a helyi körülményeknek.


Az útlevelünket soha ne vigyük magunkkal a kirándulásokra, sétákra, esetleg egy fénymásolatot, de megteszi a szálloda kártyája is.

A drága, márkás kameránkat érdemes egy jeltelen táskában vinni.

Ne viseljünk ékszert a szegényebb országokban vagy olyan helyeken, ahol sok bűncselekmény történik.

Sose fogadjunk el senki idegentől vagy helyben megismerttől csomagot, ajándékot és különösen ne vállaljuk ezek kézbesítését.

Ha valami szokatlan történik, figyeljünk arra, hogy lehet ez csak figyelemelterelés, hogy rászedjenek bennünket, legyünk extra óvatosak és tartsuk szem előtt és kézben értékeinket.

Soha ne költsd el az összes pénzedet, sztrájk vagy egyéb ok miatt is késhet a hazautazás, ne kelljen éhezned és szomjaznod a várakozás alatt.

Utazásunkra vigyünk magunkkal egy kis zseblámpát és tartsuk magunknál éjszaka a szobánkban is.

Általános:

Tartsd tiszteletben a helyi vallási szokásokat, ne bámuld meg feltűnően a bennszülötteket.

Légy mindig udvarias, mosolygós, ne becsülj le senkit.

A 3 órát meghaladó repülőút esetén, a folyosó melletti ülésre kérd a jegyet, a párodnak azonos sorban, de a folyosó másik oldalára.

Olyan légitársaságnál, ahol nem határozzák meg az ülésrendet, és busszal visznek ki a géphez, úgy helyezkedj, hogy a párod az egyik ajtónál, te, pedig a másiknál.

Vigyél magaddal néhány 1$-os vagy 1€-os bankjegyet, mert érkezéskor, amikor még nincs helyi pénzed, illik borravalót adni a boynak, aki felcipeli a csomagjaidat. Feleslegesen ne osztogass borravalót, mert mire legközelebb mész már elvárják, sőt kérik.



 
A szervezett városnéző programok általában iszonyú drágák. Ha beszélsz angolul, a hotelből rendeltess magadnak taxit, akivel külön megállapodhatsz, beleértve az idegenvezetést is. 

Ha ketten mentek, már jelentős a megtakarítás, de négy fő esetén már töredékét fizeted az utazási iroda által szervezett fakultatív programok árának.

Éjszakára a szállodában az útleveled, a bankkártyád, a repülőjegyed és a készpénzed tartsd mindig könnyen elérhető helyen, mivel egy esetleges tűzriadó esetén azonnal szaladni kell, nincs idő, keresgélésre.

Mindig legyen nálunk az adott ország valutájából kis címlet, mert gond támadhat abból, ha úgy ülünk taxiba, hogy a legkisebb bankjeggyel, ami nálunk van, fedezni tudnánk a taxisofőr 3 havi fizetését! 
Ha kialkudtad a viteldíjat, megérkezéskor ragaszkodj ehhez, ne törődj avval, ha a taxis többet kér.

Vásárlásnál mindig alkudj, a reális ár kb.25- 30%-a, az először közöltnek. A szállodai árusítás legtöbb esetben fix áras.

A rendőröket, katonákat, ilyen jellegű épületeket, ne fényképezd, mert komoly következményei lehetnek.

Óvatosan napozzál, a trópusi nap még a barna bőrűeket is leégetheti.

Tengeri fürdésnél, mindig vedd figyelembe a helyi rendszabályokat, jelzéseket. A térdig érő hullám is hanyatt vághat.

Tevére történő fel és leszállásnál erősen kapaszkodj!

/ ne az arab tevehajcsárba /





Végezetül, szíves figyelmedbe ajánlom a http://www.utazaselott.hu/ weblapot.                                                                                                                                                   

                                                                                                   Vincze Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése