Translate

2011. március 18., péntek

Cote d'Azur Nizza és Menton


                        A Francia Riviéra /Cote d’Azur/

Az Azúr-partnak, illetve Francia Riviérának, a Marseille-től az olasz határig húzódó francia partszakaszt nevezik. 
A Provence-i régióhoz tartozik, amelyik az egyig legnagyobb, Franciaország 23 régiója közül. Provence hat megyéből áll, a megyerendszert még Napóleon alakította ki.

A Francia Riviérán több párhuzamos úton haladhatunk, érdemes a tenger fölé emelkedő úton menni, ahonnan gyönyörű panorámájával tárul elénk a Cote d’Azur.

Nizza:

A Cote d'Azur fővárosa, Nizza megőrizte egyedülálló turisztikai vonzerejét, itt élvezhetjük az élet szinte minden szépségét.
A várost, mi magyarok, az olaszok által adott néven Nizzának ismerjük. A franciák Nice-re ("Nisz-re") keresztelték, az utcákat, tereket is többnyire átnevezték.
A város megközelítően 500 évig a Savoyai-ház fennhatósága alá tartozott, és csak 1860-ban került (népszavazás eredményeként) vissza Franciaországhoz.
Ekkor adta át Nizza polgármestere a város kulcsait III. Napóleonnak, a középkori hagyományokhoz híven, lándzsavégre tűzve.
Nem minden hely kapott új nevet, egy szép tér neve például ma is arra emlékeztet, hogy 1807-ben itt született az olasz szabadsághős, Giuseppe Garibaldi.
A Palais Lascaris, a Lascaris család palotája 1648-ban épült, és egészen a francia forradalomig a család tulajdonában maradt. IV. Béla felesége, Mária Lascaris lány volt.
Érdekesség, hogy derék királyunk a feleség családi ékszereinek árából kezdte építtetni a visegrádi fellegvárat 1249-ben.


Óvárosi hangulatok:
A város védőszentjének tiszteletére épült a 17. században a Szent Réparate templom.  A templom mellett láthatjuk a száz évvel később épült harangtornyot. 



A szűk utcák, lépcsők, barokk templomok, lakóházak, az erkélyekről és az épületek között kifeszített kötélen száradó fehérnemű olaszos hangulatot ad az óvárosnak.


A város leghíresebb útja az Angyalok-öble mentén húzódó, pálmafákkal szegélyezett Angol Sétány (Promenade des Anglais), mely minden képeslapon szerepel. A kéklő tengerben visszatükröződnek az elegáns szállodák.


A szállodasor legnevesebb épülete, a Hotel Negresco.  Egy bukaresti fogadós fia, Henri Negresco építette 1912-ben. Az egyik kaszinó vezetőjeként szedte össze a pénzt, és a kapcsolatokat a munkához. Az első világháború előtt ez volt az orosz hercegek szállodája. A világ egyik legszebb szállodájának tartják.


Nizza, az orosz arisztokraták körében is nagyon népszerű hely volt, sokan telepedtek le a városban. Itt áll a legnagyobb Oroszországon kívül található hagymakupolás, orosz ortodox katedrális is, melyet II. Miklós cár emeltetett, hogy honfitársai Nizzában se maradjanak saját templom nélkül.


A kikötő mögött magasodik az egykori "várhegy", ahol hajdan a görög kereskedők megtelepedtek. Innen fantasztikus a rálátás a városra. Távolból még havas csúcsok övezik a látóhatárt.


                                                   Naplemente az Angol Sétányon
Egyéb érdekességek:
Az egyik ház falán tábla állít emléket "Nizza hősének", Catherine Seguranának, aki helyi Dobó Katicaként az 1543-as török ostrom alatt harcra buzdította a város lakóit.
Egyes történészek szerint a termetes asszonyság csak a városfalon állva megemelte a szoknyáját az ellenség felé, mire azok hanyatt-homlok elmenekültek. Lehet, hogy nekünk is ezt a módszert kellett volna alkalmazni a török hódítás idején.
A legnépszerűbb étel a socca, ami a csicseriborsó lisztjéből sütött kocsikeréknyi méretű lepény, ami a turistáknak is egyik kedvenc étele.  Sajnos, a meglátogatott piac socca árusa nyugdíjba ment, pótlásáról még nem gondoskodtak.
A templomok közül a vesztett ügyek védőszentjének, Szent Ritának a templomába szerettünk volna betérni, de vesztett ügy volt, mert mise miatt nem engedtek be.


                                                                   Szent Rita

Ha biciklivel szeretnéd felfedezni a várost, sok helyen találsz automata bringakölcsönzőket.

                                                               A város címere


Menton:
Egy olaszos hangulatú francia városka, közvetlenül a határ közelében. A tél itt a legkellemesebb, a magas és meredek hegyvonulat megvédi a várost a hideg szelektől. Az óváros is rendkívül hangulatos, keskeny utcácskáival, a barokk stílusú Saint-Michel templom meglátogatását sem szabad kihagyni.


Általánosságok:
A gyönyörű kéklő tenger hívogató strandjai mellett számos érdekességet, különleges látnivalót fedezhetünk fel a Cote d’Azúr-on.



                                                                                                  Made by peter


3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép út volt, csodálatos , köszönöm , hogy meg mutattad. Jó egészséget kívánok.Magdi

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos képek , jó hangulatú utazás lehetett.Köszönöm, hogy megmutatad

    VálaszTörlés