Translate

2011. február 2., szerda

Ausztria



Ausztriai kirándulások



Hol is kezdődhetne az ismerkedés Ausztriával, mint a fővárosban, Bécsben. A császárváros, azonban annyi látnivalót, kulturális, történelmi, gasztronómiai élményt ígér, hogy a bécsi kalandokról, benyomásokról külön beszámolót készítettem. 




Bad Blumau:                      

A stájer dombok között autózva egyszer csak egy mesebeli fürdőfalu képei bontakoznak ki előtted.  Nem tudom hallottad-e Hundertwasser nevét, a híres osztrák építőművész különlegesen szép és a természettel összhangban álló épületeket tervezett, melynek mesteri példája a Rogner Bad Blumau, Hotel & Spa. 




A természet szépségéivel és változatosságával összhangban álló, növényekkel benőtt tető alatt tarkálló épületek látványa is a pihentető kikapcsolódást szolgálja. 

A termálvidéken eredetileg olajat kerestek, olaj helyett azonban, egészséges, jótékony hatású termálvizet találtak.  
Bad Blumau a Stájer Termálvidék szerintem legszebb termál-községe.





A kellemesen meleg bel- és kültéri termálmedencék két teljesen különböző forrásból táplálkoznak. A Vulkania, azaz a zöld lagúna és a Melchior, vagyis a kék lagúna feledtetik a mindennapokra jellemző idegeskedést és stresszt és hozzásegít az ellazuláshoz, a tökéletes kikapcsolódáshoz.



                                                           A fedett fürdő


A tested és lelked egyaránt kényeztetheted szépészeti kezelésekkel, masszázsokkal, sportolással. A „FindeDich“ (Találd meg önmagad) névre hallgató, egészségközpont klasszikus és távol-keleti kezeléseivel és aromaterápiás testpakolásaival valamint hangmeditáció segítségével egy másik világba kalauzol. 

Mi illatos szénaágy pakolással kényeztettük magunkat. A szaunák gazdag választékának nem lehetett ellenállni. Volt illatos szauna, fényterápiás szauna, török fürdő stb. Stressz csak távozáskor érhet, ha megkapod a számlát.

A szobák és a folyosók is különleges kialakításúak, itt minden lekerekített, nem találsz egyetlen éles sarkot sem. A fürdőszoba is külön tanulmány.



                                                               Folyosó részlet



                        
                                                        Egy színpompás toalett


  
                                                                   A fürdőépület



                                                                 Esti fények


 

                                                      A fürdő és szálloda







Graz:



Graz (a szlovén Gradec, "kis vár" szóból) Stájerország osztrák tartomány székhelye a Mura folyó két partján fekszik. Ausztria második legnépesebb városa és második legfontosabb egyetemvárosa.

Graz felfedezését összekötöttük a városban rendezett jégszobrász világbajnokság megtekintésével. A hideget nem kifejezetten szeretjük, de most nagyon drukkoltunk, hogy a szobrok hosszabb ideig maradjanak meg. 
Sajnos az időjárás nem kedvezett a versenynek, egy lovas szoborról, pl. leolvadt a ló farka, és a versenyzők kétségbeesetten próbálták visszaragasztani, mielőtt a zsűri odaér. 

A város szülöttét, Schwarzeneggert is megmintázták jégből, de szerencsére, neki nem olvadt le semmije.


 
                                                            A központi szobor



                                                           Készülnek a mesterművek



                                          A magyar versenyzők szobra


Graz történelmi központja 1999 óta világörökség része. Egyedülálló varázsát épen maradt óvárosa, három középkori temploma, reneszánsz udvarai, árkádsorai, lenyűgöző barokk homlokzatai jelentik.  

Az Óvárosban sétálgatva román, gótikus, reneszánsz, barokk és szecessziós stílusú épületekben gyönyörködhetünk.





A város jelképe, a Schlossberg, mely egy 474 m magas, kicsi, zöld hegy az óratoronnyal. Innen nyílik a legjobb kilátás a város piros téglatetőire.




A Schlossbergre feljuthatunk a 260 fokból álló Schlossberg lépcsőn is, menet közben gyönyörködhetünk a kilátásban. 
Aki nem szeret gyalogolni, a hegyi vasúttal vagy a felvonóval is kényelmesen feljuthat a hegyre. Fentről lenézve a város romantikus utcáinak, csodálatos olasz palotáinak a látványa tárul elénk.



Az óratornyot, Graz legismertebb jelképét eredetileg a XIII. században építették, az óramű 1712 óta működik benne. 
A kis- és nagymutató fel van cserélve (a nagymutató mutatja az órákat, a kismutató a perceket), de az 5 m átmérőjű óralapról így is le lehet olvasni a pontos időt.





Séta a városban:


                                                        A városháza


A Mehlplatz és a Farberplatz környékén található éttermek, kocsmák, kávéházak és bárok együttesét „Bermuda-háromszögnek” nevezik az éjszakai élet ismerői.




A Glockenspielenplatzon, pontosan 11, 15 és 18 órakor kinyílik két ablakszárny, és egy fából faragott, népviseletbe öltözött pár forog a harangjáték ritmusára.




                                                          Graz-i panoráma


Séta a Fertő tó körül:

Most, hogy szabadon utazhatunk, érdemes egy sétát tenni ( persze, autóval, de az edzettebbek megpróbálhatják bringával is) a Fertő tó körül, amely 2001 óta a Világörökség része.  
A Fertő-tó a legnagyobb sóstó Európában a víz sekély, átlagosan az egy métert sem éri el, már többször kiszáradt.



Ruszt városa az első megálló, melyet az útikönyvek a Fertő-tó ékszerdobozának titulálnak. 
A hangulatos, virágokkal díszített, régi házak kapuja általában nyitva áll, érdemes bekukkantani, mert az udvaron kis éttermek, borozók, és szép virágcsendéletek találhatóak. A város jelképe a gólya, fészkeiket sok ház kéményén lehet látni. 

Az embernek az, az érzése, hogy egy operett jellegű magyar kisvárosban jár, bár a helyi lakosok nem nagyon akarják megérteni, ha magyarul szólsz hozzájuk.





A gyermeteg lelkületű felnőttek számára érdekes lehet benézni a Ruszt mellett található St. Margarethen falu meseparkjába.





Továbbhaladva a burgenlandi falvakon ( Oggau, Donnerskirchen, Purbach, Breitenbrun, természetesen mindegyik településnek van régi magyar neve, de ez már csak történelem ), elérkezünk Neusiedl am See-be. 

A városka, kedvező forgalmi helyen fekszik, a dombos szőlőskertek lábánál, egyedülálló növényzettel és állatvilággal körülvéve. 
A Nemzeti Park nagyszerű lehetőségeket kínál a szabadidő eltöltésére, és pihenésre. Neusiedl am See egy modern kisváros kellemes programokkal, kitűnő ételekkel. 

Itt rendezik évente a homokszobor fesztivált, ahol hatalmas homokfigurák láthatóak, az ember nem is hinné, hogy csupán homokból és vízből készültek.


                                                              Egy műalkotás



                                                         A város madártávlatból



Gänsendorf, a szafari és kalandparkjáról híres település vonzotta a turistákat, szinte testközelből szemlélhetted a szabadon élő vadállatokat. 
Meglepő módon nem az oroszlánok vagy a tigrisek voltak agresszívek, hanem a potyakajához szokott lámák dugták be a fejüket az autóba, és ha nem adtál kaját, egyszerűen leköptek.



                                                            Elefántok kábítóznak


A természetes környezetben élő vadállatok kalandos megtekintése után, egy hangulatos élménypark is vár, delfinshow-val, tűznyelőkkel, minivasúttal stb. 
Az egyik sátorban láttunk egy hintázó tukán-t, nejem óvatosan becserkészte, egy fotóra, de nagy meglepetésére a madár, később sem repült el. Hiába, kitömve elég nehéz repdesni.



                                        Sülve-főve együtt vagyunk

A park gazdasági nehézségek miatt néhány éve bezárt, de jó hír, hogy 2009-ben újra megnyitják.

Ausztria közelsége, még számos lehetőséget kínál további felfedezésekre, tehát, ahogy az egyszerű angol mondja:         To be continued

                                                                              Ausztria 1990 - 2000

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése